Autor: Ehitusuudised • 1. august 2019

Harku ja Lääne-Harju vallad asuvad veevärki ehitama

Harku vallavanem Erik Sandla, Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat ning Lääne-Harju munitsipaalettevõtte Lahevesi esindajad allkirjastasid teisipäeval ühise veemajandusprojekti raames aktsionäride lepingu. Kokkuleppe kohaselt rajatakse järgneva kahe ja poole aasta jooksul Türisalu (Harku vald) ja Keila-Joa (Lääne-Harju vald) asulatesse ühtne ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteem koos liitumispunktidega.
Harku vallavanem Erik Sandla, Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat, AS Lahevesi juhatuse liikmed Aare Kaur ja Riina Karm lepingut allkirjastamas.
Foto: Harku vallavalitsus

Lisaks torustike ja liitumispunktide rajamisele laiendatakse täiendavate vooluhulkade vastuvõtmiseks olemasolevat Keila-Joa reoveepuhastit. Tööde eeldatav kogumaksumus on 10,3 miljonit eurot.

Harku vallavanema Erik Sandla sõnul on kahe naabervalla ühine suurprojekt näide naabrite heast omavahelisest koostööst, mis aitab mõlema valla piirialadele jäävate inimeste elukvaliteeti parandada. „Sedavõrd mahukat infrastruktuuriprojekti teineteisest eraldi ellu viies ei oleks tõenäoliselt saanud sellises mahus realiseerida,“ lisas Sandla, tuues välja koostöö teise olulise aspekti.

Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat on samuti rahul, et koostöö tulemusel paraneb nii siin- kui sealpool vallapiiri inimeste igapäevaelu kvaliteet ning panustatakse keskkonnahoidu. „Samaaegselt Türisalu projektiga rajatakse Lääne-Harju vallas veelgi mahukama ettevõtmisena ühisveevärgi ja -kanalisatsioonisüsteemi Laulasmaale,“ selgitas Lääne-Harju vallavanem.

Türisalu ja Keila-Joa projekti tööde käigus paigaldatakse 26 kilomeetrit vee- ja 28 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku, ehitatakse 32 kanalisatsioonipumplat või 3 vaakumjaama, rajatakse ligi tuhat uut vee- ja kanalisatsiooni liitumispunkti, millest 92% jääb Harku ja 8% Lääne-Harju valda. Samuti suurendatakse Keila-Joa reoveepuhasti jõudlust, mille tulemusena kasvab jaama võime teenindada üle kolme korra rohkem inimesi kui täna.

Projekti ajakava kohaselt viiakse vajalikud riigihanked läbi käesoleva aasta augustis ning projekteerimistöödega on kavas alustada tänavu sügisel. Ulatuslikumad ehitustööd on plaanis tuleval kevadel ning need kestavad kuni 2021. aasta lõpuni

Arenduspiirkond jääb Türisalu reoveekogumisalale, kus omavalitsuste vahelise kokkuleppe alusel osutab vee- ja kanalisatsiooniteenuseid Lääne-Harju valla munitsipaalettevõte AS Lahevesi.

Projekti elluviimine tagab Türisalu piirkonna rajatava ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni infrastruktuuri ning teenuse vastavuse Eesti seadustele ja Euroopa Liidu direktiividele, mis reguleerivad põhjavee kaitset ja joogivee kvaliteeti, samuti reovee kokku kogumist ja puhastamist.

Valdade ühist veemajandusprojekti rahastatakse SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist 8,8 miljoni euroga, Harku valla eelarvest 1,2 miljoni euroga ja Lääne-Harju valla eelarvest 0,3 miljoni euroga.

Harku valla poolne projekti omaosalus finantseeritakse läbi AS-i Lahevesi aktsiakapitali suurendamise.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785