Autor: Ehitusuudised • 26. juuli 2019

Ehitushiiud said kohtumaja hankel kõrvetada

Lubja tänava kohtumaja ehitanud Rand ja Tuulberg ning Astlanda Ehitus pidid mõlemad hoone ehitusele peale maksma, kirjutab Postimees.
Autor: Kaido Haagen

Riigi Kinnisvara tellitud kohtumaja ehituse maksumus oli avalike sektori tellimustest üks viimase aja suuremaid – 35 miljonit eurot.

Kohtumaja ehitus viis Rand ja Tuulbergi eelmisel aastal pea 2,7 miljoni euroga kahjumisse. Firma juht Taivo Täht tunnistas, et kohtumaja oli tõepoolest üks selline objekt, kus nad kõrvetada said. Kui paljuga, ta ei öelnud. «Mis seal keerutada – see oli võetud väga riskantse hinnaga,» ütles ta.

Täht rääkis, et kui teha suuri ja pikki ehitusprojekte, eriti veel fikseeritud hinnaga riigihankeid, on oht juba eos sisse kirjutatud. «Osa projektide puhul olime ka eelarvestamise faasis liiga optimistlikud – asjad osutusid hiljem kallimaks, kui need algul paberil paistsid,» selgitas ta, andes mõista, et kohtumaja polnud ainuke objekt, millega kõrvetada saadi.

Tähe sõnul viisid neid kahjumisse lepingud, mis sõlmiti enne 2017.–2018. aasta suurt ootamatut hinnatõusu.

Teise kohtumaja ehitaja, Astlanda Ehituse juht Kaupo Kolsar tunnistas samuti, et objekt oli raske. Kui palju nad rahalist kahju said, ta ei öelnud.

«Ütleme nii, et iga riigihanke võitmisel kirjutad eelarvesse alati natuke optimismi, et äkki läheb lihtsamalt,» vaatas Kolsar ajas tagasi. Samas olevat nad tema sõnul veast õppinud ega kavatse enam tulevikus liiga optimistlikke eelarveplaane teha.

Peale kohtumaja läks Astlanda alt veel paari objektiga. Seetõttu tuli 2018. aastal leppida 2,3 miljoni eurose ärikahjumiga. Puhaskasumiks kujunes lõpuks siiski 2,4 miljonit eurot, kuid seda eeskätt tänu raamatupidamisele.

Loe pikemalt Postimehest.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785