Autor: Ehitusuudised • 13. juuni 2019

Tapa otsib linnakeskusele parimat arhitektuurilahendust

Tapa vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, mille käigus otsitakse Tapa linnakeskusele terviklikku ja nüüdisaegset lahendust, et luua inimsõbralik ja kvaliteetne avalik ruum linna südames.
Vaade Tapa keskväljakule
Foto: Eva Klaas

EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi arhitektuurivõistlus Tapa linnakeskuse kujundamiseks ootab ideekavandeid 29. augustiks.

“Valla eesmärgiks on tuua kesklinna rohkem elu ja nüüdisaegseid ruume ajaveetmiseks, mis omakorda annaks hoogu kohaliku ettevõtluse ja kultuuri arengule. Praegu puudub kogu ala tervikuna käsitlev tulevikunägemus ning võistlusega soovime luua alale ühtse identiteedi, atraktiivsed kohtumis- ja olemispaigad ning inimsõbraliku tänavaruumi,” selgitas Tapa linna eesmärke vallakunstnik ning võistluse žüriiliige Eele Ehasoo.

“Suure potentsiaaliga kesklinna ala on hetkel killustatud Keskväljaku ümbrus. Keskväljaku serva jääb praeguseks kehvas seisus ajalooline äri-elamu, kauplus ja teised väiksemad asutused ning Vallavalitsuse hoone. Ärid, asutused ja turu ala võiksid tulevikus moodustada Keskväljakule sidusa ja sellega orgaaniliselt seotud raamistiku,” lisas Ehasoo.

Algatuse „Hea avalik ruum“ programmijuhi Kalle Vellevoogi sõnul on viimastel aastatel juba valminud või hetkel töös olevad projektid inspiratsiooniks nii kohalikele omavalitsustele kui ka Eesti arhitektidele Eesti avaliku ruumi mõtestamiseks ja uuele tasemele viimiseks.

“Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames viiakse 2019. aastal läbi neli arhitektuurivõistlust Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuste uuendamiseks.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse põhiala hõlmab endas Tapa raudtee- ja bussijaama ümbrust, Pika, Jaama ja Sauna tänavaid ning keskväljaku ala. Võistluse põhialasse jäävad ka 2015. aastal uuendatud Jaama park ning 2018. aastal Sauna tänava ja Ambla maantee kesklinna ossa jääv uus teedevõrk. Võistluse mõjuala suurus on kokku umbes 127900 m2 ning selle kontaktalasse jäävad linna peamised kultuuri, kaubandus- ja toitlustusasutused.

Eesti Vabariik 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga “Hea avalik ruum” Seni on EV100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud linnakeskused Tõrvas, Põlvas, Raplas ja Valgas. Tänavu valmivad lisaks Võru keskväljakule ka Kuressaare ja Elva linnakeskused ning Rakvere Pikk tänav.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785