Autor: Ehitusuudised • 4. aprill 2019

TalTech sai targa linna arendamiseks 32 miljonit

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) Ragnar Nurkse instituudi eestvedamisel sai ülikool Euroopa Komisjoni programmist Horizon 2020 rekordilise toetuse targa linna tippkeskuse Finest Twins loomiseks.
Foto: TalTech

TalTechi rektor Jaak Aaviksoo kinnitab: „See on suur võit – tegemist on läbi ajaloo suurima konkurentsipõhise teadustoetusega Eestis: Euroopa Komisjoni ja Eesti riigi toetus kokku on ca 32 miljonit eurot. Eesti Teadusagentuur on Horizon 2020 Teamingu rahastusmeetme saamist võrrelnud ka teadusarendustegevuse Oscari võiduga. Selle projektiga loob TalTech koos Aalto Ülikooliga kaasaegseimate linnatehnoloogiate tippkeskuse, millest tõuseb praktilist kasu ka kõigile Tallinna ja Helsinki inimestele.“

Nurkse instituudi teadlased loovad Tallinnasse maailmas esimese piiriülese targa linna tippkeskuse, mis keskendub viiele valdkonnale: andmed, valitsemine, transport, energia ja tehiskeskkonnad, samuti Tallinna ja Helsingi ühise targa linnaruumi ja teenuste praktilisele arendamisele. Tippkeskus võimendab Eesti e-riigi ja Euroopa digitaalse ühisturu arengut ning tugevdab ülikoolide ja ettevõtete teadus- ja innovatsioonikoostööd Talsinki piirkonnas.

„Finest Twins tähendab seda, et uute digitaalste lahenduste loomiseks linnakeskkonnas panevad sarnase kultuuriga kaksikud (Twins) Eesti (Est) ja Soome (Fin) seljad kokku ja vaatavad regiooni laiemalt kui kaks riiki eraldiseisvalt,“ selgitab Nurkse instituudi teadlane ja Finest Twinsi projektijuht Ralf-Martin Soe.

Finest Twinsi tuumpartneriteks on lisaks TalTechile Aalto Ülikool, Helsingi linna innovatsioonikeskus Forum Virium ning Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium. Samuti tehakse tihedat koostööd Tallinna linnaga.

Finest Twinsi projekt sai alguse Ragnar Nurkse Instituudi teaduri Ralf-Martin Soe doktoritööst, mida teadlane nüüd ka päriselt asub ellu viima. Positiivse rahastusotsuse saamine võttis kokku ligi viis aastat ja selle jooksul on projekt läbinud kolm sõltumatut üleeuroopalist hindamisvooru ja kaks paneelintervjuud. Projekti ideed on ettevalmistusfaasis toetanud ligi sadakond organisatsiooni ja inimest nii Eestis kui ka Soomes, kellest eraldi tuleb välja tuua Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liitu algse käivitamistoe eest.

Tippkeskuse loomist rahastavad Euroopa Komisjoni programm Horizon 2020 ja ka Eesti riik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785