Autor: Ehitusuudised • 8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digiehituse deklaratsioon sai uusi liikmeid

Poolteist aastat tagasi esmakordselt allkirjastatud digitaalse mudelprojekteerimise (BIM) ühiste kavatsuste deklaratsiooniga liitusid Tallinna Tehnikakõrgkool, Eesti Kunstiakadeemia, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Harku vald, Viimsi vald ja Eesti Raudtee.

Deklaratsiooni eesmärk on juurutada avaliku sektori tellijate seas digitaalset mudelprojekteerimist kõigis ehitise elukaare etappides. „Avalik sektor tellib veerandi kogu ehituse mahust Eestis, olles seejuures BIM-i kasutajana ehitussektori arengu suunaja. BIM-i kasutamine aitab tagada, et riigi ehitustellimused ja ehitiste edasise elukaare toimingud oleksid tõhusad ja läbipaistvad,“ märkis MKM-i ehituse asekantsler Jüri Rass.

Varasemast on deklaratsiooni liikmeteks Tallinna linn, RKAS, Tallinna Sadam, Maanteeamet, Rail Baltica ja MKM.

Mudelprojekteerimine tõstab ehitise funktsionaalsust ja kvaliteeti, vähendab vigu ja vastuolusid projekteerimise ning ehitamise faasis, vähendades nii ehitusprojekti materjali, raha- ja inimressursi kulu. Lisaks tagab see hoone haldamisel kiire ja kvaliteetse informatsiooni kättesaadavuse.

Naaberriikide kogemuse näitab, et mudelprojekteerimisega on võimalik vähendada ehitusel tehtavaid vigu kuni 30 protsenti ja hoida kokku kuni 20 protsenti ehituse maksumusest.

Samuti võimaldab asjakohane olemasolev informatsioon kiiremaid ümberehitamise võimalusi tulevikus. Ehitise digitaalse infomudeli kasutusele võtmisega toetatakse ehitussektori arengut nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel turul.

Deklaratsioonile allakirjutanud on seisukohal, et digitaalse ehitusinformatsiooni loomine ning jagamine on ehitussektori tulemuslikkuse ja kvaliteedi parandamisel võtmetähtsusega. Allakirjutanute eesmärgiks on digitaalse ehitusinformatsiooni modelleerimise ja juhtimise kaudu tõsta ehitise kõigis elukaare etappides ehitise funktsionaalsust ning kvaliteeti, vähendada ehitamise ja elukaare kulusid ning suurendada kinnisvarasektori konkurentsivõimet.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785