Autor: Eva Kiisler • 8. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümme ehitust puudutavat arutelu Arvamusfestivalilt

Arvamusfestival Paides.
Foto: Arvamusfestival
Eeloleval nädalavahetusel kogunetakse jälle Paides, et arutleda ühiskonda puudutavatel erinevatel teemadel. Kavas on üle 160 arutelu. Ehitusuudised toovad välja kümme arutelu, mis võiksid huvi pakkuda arhitektuuri, ehituse ja kinnisvara alal tegutsevatele inimestele.

10. august

Miks sõltub Eesti majandusedu (küber)hügieenist?

15.00-16.30 Digitarkuse alal

On väheteada fakt, et Eesti ettevõtted on digilahenduste kasutamisel EL-i 28 riigi seas alles 22. kohal. Selle piinliku positsiooni parandamiseks ehk oma konkurentsivõime tõstmiseks peavad ettevõtjad hakkama ruttu kasutusele võtma veel rohkem nutiseadmeid, -lahendusi ja -tehnoloogiaid. See tähendab, et Eesti majanduse arenguhüpe hakkab lõpuks ikkagi sõltuma... tavalistest inimestest, kes neid masinaid juhivad, ja sellest, kui hea on nende inimeste küberhügieen ehk oskus n.ö gripihooajal käsi pesta. See oskus sõltub aga paljuski just ettevõtete juhist. Sest kui ennekõike ettevõtte juht ise ei pea vajalikuks turvaliste paroolide kasutamist või avab hoolimatult suvalisi libakirju, siis oleme digitaliseerimise võidujooksu ette kaotanud. Kas Eesti majandusedu sõltub tõesti küberhügieenist, miks peavad Eesti ettevõtete juhid õppima piltlikult öeldes käsi pesema ja millised järjest kasvavad ohud meid küberruumis üldse varitsevad?

Arutelu juht: Rasmus Kagge

Osalejad: Toomas Danneberg (EBS) Klaid Mägi (CybExer Technologies) Liisa Past (RIA)

Kui palju tuulikuid Eestisse mahub?

16:00-17:30 Energiapöördealal

Tuuleenergeetikal on oluline roll taastuvenergiale üleminekul ning Eestis on väga head tingimused tuuleenergia kasutuselevõtuks. Kui palju tuulikuid aga Eesti vajab ning kui palju meie elektrivõrku ja maastikule mahub? Millised piirangud ja tõkked on Eestis tuuleparkide rajamisele? Mida teha siis kui keskkonna-, riigi- ja kogukonnakaitselised huvid kombineerituna ei lasegi kuhugi tuulikuid ehitada? Nende strateegiliselt oluliste küsimuste üle loodame tänavusel Arvamusfestivalil avatud ringis arutleda.

Arutelu juht: Tuuliki Kasonen (Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon)

Osalejad: Martin Kruus (Nelja Energia), Meelis Oidsalu (Kaitseministeerium), Taavi Veskimägi (Elering), Ando Leppiman (Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium), Aleksei Lotman (Eestimaa Looduse Fond), Pille Metspalu (Hendrikson & KO ja Eesti Planeerijate Ühing)

11. august

 

Töötaja leidmine ei ole keemiline valem!

12:00-13:30 Äärealal

Maakondades asuvate ettevõtjate probleem on kvalifitseeritud tööjõu puudus. Arutelu eesmärgiks on koos ettevõtjate ja kogukonnaga leida lahendusi uute töötajate toomiseks maakonda ning kuidas ettevõtja, kohalik omavalitsus ja perekond saavad sellel teekonnal abiks olla. Arutelu fookus on suunatud perekonna loonud inimesele, kes on Järvamaalt pärit ja elab eemal ning võõrtööjõu meelitamisele maakonda ehk kuidas tuua ja milliste tegevustega saaksime kogukonda ukrainlasi, Ida- Virumaal ja Lasnamäel elavaid venelasi.

Arutelu juht: Olev Kenk (ERR korrespondent)

Osalejad: Jaanus Murakas (E-piima juht), Martha-Beryl Grauberg (noor ettevõtja, kes on naasenud kodulinna Paidesse), Kerlin Tealane (noor tippspetsialist, kes on naasenud kodulinna Paidesse), Viljar Veebel (politoloog), Karit Koller (PAIde lasteaia juhataja), Anneki Teelahk (Töötukassa Ida-Virumaa osakonna osakonnajuhataja), Eha Tasang (Töötukassa Järvamaa osakonna osakonnajuhataja), Martin Bristol (Mõtleja Tigu OÜ), Harri Juhani Aaltonen (Viljandi linna aktiivne poliitik ja ettevõtja), Kaspers Pacevics (Sakret OÜ juhatuse esimees), Siret Pihelgas (Paide abilinnapea), Pipi-Liis Siemann (Türi vallavanem), Rait Pihelgas (Järva vallavanem), Hanna Jõgi (PersonaliDisain OÜ)

Jah tuuleparkidele, aga kelle tagaaeda? (NIMBY)

12:00-13:30 Energiapöördealal

Olles väikseima ökoloogilise jalajäljega elektrienergia tootmise viis, pälvib tuuleenergia suure üldsuse toetuse. Ometi takistab sageli selle levikut kogukondlik vastuseis ning jääb kõlama seisukoht, et tuulikud ei peaks asuma minu tagaaias (ing k not in my backyard, NIMBY). Kuidas kohalik kogukond saavutaks enda jaoks parima lahenduse ja kuidas tuuleenergia arendajad suhtuvad kohalike muredesse? Kas on võimalik planeerida ka nii, et tuulikud ilmestaksid maastikku? Toome arutelu vormis teemasse selgust ja mõistmist.

Arutelu juht: Rene Tammist (Eesti Taastuvenergia Koda)

Osalejad: Tuuliki Kasonen (Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon), Grete Arro (TLÜ), Tiit Oidjärv (Rahandusministeerium), Indrek Allmann (arhitekt)

Kuidas saab kohalik omavalitsus maapiirkonna ettevõtluse arengule kaasa aidata? Päriselt

14:00-15:30 Äärealal

Kohalik omavalitsus ettevõtluse edendajaks – kas reaalsus või puhtalt unistus? Millised on ettevõtja ootused kohalikule omavalitsusele? Arutleme, kuidas luua paremaid tingimusi ettevõtluse arendamiseks maapiirkonnas – kas ja kuidas saab sellesse panustada kohalik omavalitsus?! Käsitleme arutelu käigus erinevaid näiteid kohalike omavalitsuste ja ettevõtjate koostööst ning arutleme, mida saaksid kohalikud omavalitsused veel ära teha.

Arutelu juht: Mart Moora

Osalejad: Enno Fels (Keila linnapea), Ulla-Maia Timmo (ettevõtja Põlvamaalt), Janek Kadarik (Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse juhataja), Janek Lehtmets (Harju KEK tegevjuht)

Teadusest tööstusesse: mida vajab ettevõtja?

14:00-15:30 Tehnoloogiaalal

Septembris 20 aastat tagasi loodi Google ja aasta hiljem tutvustasid jaapanlased esimest nutitelefoni. Digiteenustel põhinevat maailma, milles täna elame, oli toona raske ette kujutada. Mida toovad meile aga järgmised 20 aastat? Kas augustihommikul aastal 2038 prindib peale plussenergiamajas ärkamist köögirobot meile geneetiliselt sobiva putukapõhise hommikusöögi enne, kui istume isesõitvasse autosse, et kihutada läbi tunneli sõbra sünnipäevale Helsinkisse? Kas meid teenindab igal sammul tehisintellektist iseõppiv assistent, kellele sada toimetust sekundis pole mingi pingutus? Kuigi sellised stsenaariumid võivad tunduda valgusaastate kaugusel, pole enamuste eelmainituslahenduste prototüübid teaduses enam uudsed. Kuidas aga soodustada seda, et need jõuaks teadusest edasi ka tootmisesse? Ja veel enam – kuidas aidata Eesti ettevõtetel luua TA-mahukate projektide abil enam lisaväärtust nii siin, kui kogu maailmas? Räägime majanduse kuldsest selgroost – kõrge lisandväärtusega tootearendusest.

Arutelu juht: Jüri Muttika

Osalejad: Erik Puura (Tartu Ülikool), Kaupo Reede (MKM), Jüri Nuust (ettevõtja, OÜ Fasteco) jt

Millisena soovime näha Eesti metsasid 100 aasta pärast?

16:00-17:30 Metsaalal

Keskkonnaministeeriumi korraldataval vestlusringis arutavad metsanduse arengukava 2021-2030 (MAK2030) raames metsanduse erinevate valdkondadega seotud inimesed Eesti metsade tuleviku üle. Analüüsitakse metsanduse praeguseid võlusid ja valusid ning püütakse üheskoos publikuga leida vastused küsimustele, milliseid metsasid me soovime Eestis näha 100 aasta pärast ning mida tuleks selleks meil täna teha. Arutelul üles kerkinud ideed ja mõtted soovib ministeerium võtta endaga kaasa ning kasutada neid MAK2030 koostamisel.

Arutelu juht: Anu Välba

Osalejad: Kadri-Aija Viik (MTÜ Ühinenud Metsaomanikud), Hardi Tullus (Eesti Maaülikool), Asko Lõhmus(Tartu Ülikool), Henrik Välja (Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit), Marku Lamp (Keskkonnaministeeriumi asekantsler), Kalle Muuli (keskkonnaministri nõunik)

Building trends in the Baltics in 2038

16.00- 17.30 Baltimaade alal

Building is one of the key economic growth/ healthiness indicator. We have experienced upsides and downsides from “good times” to crisis – what to expect in 2038? Let’s think about possible building trends in Baltic – 3d printing, passive buildings / energy saving. What building materials / possibilities we will have, how we will build houses and do we will have money for private house building? What to do with apartment buildings built in soviet times? How large building projects will influence economics in Baltics and finally do we need big modern state of art public buildings?

Arutelu juht: Kaspars Pacevics (CEO/Member of the board, Sakret OU)

Osalejad: Raimonds Jansons (Ambassador of Latvia in Estonia), Eneli Liisma (Head of quality management department, AS Merko Ehitus Eesti), Rene Vinkler (Sales manager, Sakret OU)

Arutelu on inglise keeles.

Nullenergiahoone - kas mugav maja või tehnosüsteemide rägastik?

16:00-17:30 Energiapöördealal

Hoonete energiatõhususe miinimumnõuetest tulenevalt peavad alates 2020. aastast uued ehitatavad hooned vastama liginullenergiahoone tingimustele, mis muuhulgas tähendab taastuvenergia tootmise võimekust. See muudatus mõjutab nii arhitekte, projekteerijaid, ehitajaid ning loomulikult hilisemaid koduomanikke. Kas selline nõue on ratsionaalne ning kasutajasõbralik? Kas ja kuidas muudab tulevikukodu meie praeguseid harjumusi?

Arutelu juht: Andres Meesak (Eesti Päikeseelektri Assotsiatsioon)

Osalejad: Jarek Kurnitski (TTÜ), Oliver Alver (arhitekt), Andres Veske (Utilitas OÜ juhatuse esimees), Kristo Kalbe (Sense OÜ juhatuse liige)

Talsinki tunnel

17.00-18.00 Eesti Meedia alal

Viimase aasta jooksul on äkki kõik hakanud rääkima Tallinna-Helsingi vahelisest tunnelist. Laevaga reisijad muljetavad, et mis oleks kui sõidaks Soome läbi tunneli, peaministrid lubavad, et projektiga minnakse edasi, Peter Vesterbacka tahaks aga juba hommepäev kaevama hakata. Kui palju on "sajandi projekti " ümber tühja õhku ja kui palju tõsist soovi tunnel valmis ehitada?

Arutelu juht: Lennart Ruuda (Postimehe majandustoimetuse reporter)?

Osalejad: Kristi Narinen (Soome suursaadik Eestis), Kaarel Kose (Tallinna-Helsingi projekti üks eestvedaja), Raivo Vare majandusvaatleja ja poliitikaekspert

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785