Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käivet kasvatanud Nordecon kurdab tööjõukulude üle

Foto: Andras Kralla
Ligi 5 protsendi võrra käivet kasvatanud Nordecon teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit hoonete ehituse segmendis, kus aga võrreldes eelmise aasta sama perioodiga marginaalid mõnevõrra vähenesid. Tihe konkurents ehitusturul ning kasvavad kulud on Nordeconi kasumlikkust võrreldes mullusega vähendanud.

Kontserni 2018. aasta I kvartali müügitulu oli 43,6 tuhat eurot. Võrreldes eelmise perioodiga, mil vastav näitaja oli 41,6 tuhat eurot, suurenes müügitulu ligikaudu 4,9%. Suurenenud on nii hoonete kui ka rajatiste müügitulu. Üldist ehitusturgu mõjutanud rajatiste valdkonna ehituse väike maht avaldas mõju ka Kontserni müügitulu jaotusele. Müügitulu hoonete ja rajatiste segmendis oli vastavalt 37,6 ja 5,9 tuhat eurot. Aasta tagasi olid vastavad näitajad 36,7 ja 4,4 tuhat eurot. Müügitulu struktuuri peegeldavad ka kontserni ehituslepingute teostamata tööde mahud. Kuigi rajatiste segmendi osakaal Kontserni teostamata tööde mahus on suurenenud, moodustades 32%, on siiski tuntavas ülekaalus jätkuvalt hoonete segment.  Rajatiste tulemus tagasihoidlik „Oluline mõju kasumlikkuse vähenemisele on jätkuvalt suur korterelamute osakaal kontserni müügitulus, kus on kõige enam tuntav alltöövõtuhindade jätkuv kasv, s.h eelkõige tööjõukulude kallinemine. Ootuspäraselt tagasihoidlik oli rajatiste segmendi tulemus, kuid teist aastat järjest on segmendi kahjumlikkus vähenenud,“ seisab börsiteates. Kontserni üheks eesmärgiks on hoida tegevussegmentide (hooned ja rajatised) esindatus müügitulus võimalikult tasakaalustatuna, kuna see võimaldab hajutada riske ja tagada paremad võimalused ehitustegevuseks ka raskemates turutingimustes, kus mõnda tegevussegmenti tabab tegevusmahtude suurem langus. Enim ehitatakse ärihooneid Hoonete segmendis on suurima osakaaluga ärihoonete alamsegment, kus mahud on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ligikaudu 49%, suurenenud. Oodata on suurenemise jätkumist. Korterelamute osakaal kontserni müügitulus eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes. Ühiskondlike hoonete alamsegmendi mahud on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenenud, kuid võib eeldada mahtude jäämist käesoleval aastal eelmise majandusaastaga samale tasemele. Alamsegmendi mahtusid mõjutavad jätkuvalt enim investeeringud riigikaitsesse. Puhaskahjum suurenes miljoni euro pealt 1,8 miljonile eurole. „Kahjumi peamiseks põhjuseks on talviste tööde, nagu mahukad pinnasetööd, puudumine ning segmendi suur püsikulude katmata osa.“ Kontserni üldkulud on mullusega võrreldes kasvanud ligi 15 protsenti, 1,67 miljoni euroni. Üheks kulude suurenemise põhjuseks tuuakse emaettevõte juhatuse liikme töölepingu lõpetamisel makstud tasu. Betoonitööde maht suurenenud Kontserni välisturgude osakaal on püsinud stabiilsena, moodustades esimeses kvartalis ligi 8 protsenti kogu müügitulust. Välisturu osakaal langes käibes mullusega võrreldes protsendi võrra. „Ukraina osakaal müügitulus on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga oluliselt kasvanud. Töös on kolm hooneehituse ja üks rajatiste peatöövõtuleping," teatas ettevõte. 

Lisaks on võrreldes eelmise aruandeperioodiga oluliselt suurenenud hoonete ehituses betoonitööde maht. Rootsi mahud on aastataguse perioodiga võrreldes vähenenud, aruandeperioodil tehti töid ühe peattöövõtulepingu alusel. Müügitulu osakaal Soomes koosneb betoonitöödest hoonete segmendis,“ seisab börsiteates.Nordeconi ärikahjum suurenes 992 tuhande euro pealt 1,45 miljoni euroni. Brutokasum vähenes 624 tuhandelt eurolt 453 tuhande peale. Brutokasumlikkus langes mulluse 1,5 protsendi pealt protsendi peale.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785