Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgub Eesti kõige jätkusuutlikum hoone

Foto: Raul Mee
Jätkusuutliku ja energiatõhusa kinnisvara ning energiavarustuse klastri (KEN klaster) aastakonverentsil 10. mail antakse üle Eesti jätkusuutlikuima hoone auhind.

Auhinnakonkursi „Eesti kõige jätkusuutlikum hoone” korraldavad MTÜ Green Building Council (GBC) ja KEN klaster. Võitja ning teisele ja kolmandale kohale jõudnud hooned valisid välja kogenud audiitorid ja kohtunikud.  

Nii hoonete kui projektide juures hinnatimitmeid erinevaid kategooriad (majanduslik stabiilsus; haldus; ressursid; energia; tervis- ja heaolu; jäätmed ja vesi; saasted ja materjalid; transport, maakasutus ja ökoloogia). Tõenäoliselt saab sellest iga- aastane traditsioon, mis aitab kaasa kinnisvara kvaliteedi tõusule ja inimeste heaolule.

Jätkusuutlik lähenemisviis arendustegevuses ja ettevõtluses on paljudes Euroopa riikides levinud praktika ja tõusev trend. Oleks kahetsusväärne kui innovaatiliseks peetav Eesti jääb kestlike arengute osas kõrvalseisjaks. Eestil oli veel viie aasta eest jätkusuutlikus arendustegevuses juhtiv positsioon Baltimaades, ent siis jäime n-ö loorberitele puhkama ja lasime ette nii lätlased kui leedulased.

Näiteks valitakse Lätis juba alates 2014. aastast kõige jätkusuutlikumat hoonet ja kandidaate jagub.  Mitmel pool Lääne-Euroopas – Skandinaavias, Suurbritannias, Hollandis– , kus ehitustegevuse puhul lisaks keskkonnasõbralikkuseele mõeldakse ka majanduslikule ja sotsiaalsele sfäärile, on kvaliteetsete ja jätkusuutlike hoonete hindamine pikaajaline tava. 

Niisiis on EV 100 juubeliürituste raames toimuva konverentsi  ”Kas hoone halb sisekliima võib tappa?“ eesmärgiks on pöörata tähelepanu jätkusuutliku ehitusmaailma tulevikule ning tõsta teadlikkust hoonete sisekliima, inimeste tervise ning majandusliku jätkusuutlikkuse omavaheliste seoste osas. Hoonete sisekeskkonna monitoorimisel on eluline tähtsus, kuna sisekliimat soodustavaid tegureid arvestamata jääb kaotajaks hoone kasutaja, rentnik ja seal töötavad inimesed.Enamiku oma ajast – koguni 80- 90%-  veedame siseruumides, seetõttu ei tohiks jätkusuutliku ehituse elulisust tähtsust kuidagi alahinnata. 

KEN-klastri tegevust finantseerib Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785