Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 2. märts 2018

Ehitustrust: liiga hoogne jooks võib lõppeda peaga vastu seina

Autor: Andres Haabu
Mullu Äripäeva ehitusettevõtete TOPis esikohale tulnud Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar, hoiatab, et kuue aasta kiireimast kasvust hoolimata tasub ehitusettevõtetel hoida konservatiivset joont.

Suurima panuse majanduse arengusse on andnud ehitussektor, ITK ning kutse- ja tehnikaalased tegevusalad. 

Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar ütles Äripäevale, et hoolimata positiivsest tagasivaatest möödunud aastale tasub hoida konservatiivset meeleolu. Meediakajastusi uskudes läheb kogu majandusel, sealhulgas ehitusel, erakordselt hästi. Aga kui suure hurraaga uude aastasse joosta, võib see lõppeda peaga vastu seina.

“Kevad ja suvi toovad hindade kasvu. See on iga-aastane trend, kuid tänavune tuleb viimaste aastate keerulisim. Linnaäärne elavneb ja alltöövõtjad ning töömehed liiguvad sinna. Töökäte puudus muutub eriti teravaks ja hakkab survestama palkasid. Materjalide tootjad soovivad samuti hindu tõsta. See toob kaasa üldise hinnatõusu,” kirjeldas Somelar.

Et vältida tööjooksikute tekitatud seisakuid, töötas Ehitustrusti viimasel suuremal objektil – Tartu Lõunakeskuse ehitusel – mitu alltöövõtjat. See võimaldas kiiret asendust, kui keegi jätab objektile ilmumata. Ilma võõrtööjõuta poleks need manöövrid võimalikud olnud. Järgmisena ootab ettevõttel oma järge Tartu Ülikooli uue IT maja ehitus.

Kuna otsused ei ole lühiajalised, soovitas Somelar tasakaalukusele rõhuda. Liigne optimism võib tuua pika pohmelli. Eelmist kasvuperioodi ilmestasid ettevõtete isiklikud tehased ja büroohooned. Tuulte pöördudes jäid need kaela peale. 

“Ohu märke on tänagi õhus,” märkis Somelar.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785