Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutikas lahendus, millega säästis Aura Keskus aastaga üle 70 000 euro

Foto: AU Energiateenus
Poolteist aastat tagasi tehtud tehnosüsteemide renoveerimine aitas Tartu Aura veekeskusel kokku hoida nii soojus- kui elektrienergia kuludelt.

Kogemuslugu Aura keskuse säästu toonud renoveerimisest räägib AU Energiateenuse juht Aivar Uutar 13. märtsil toimuval konverentsil Säästlik hoone 2018.

Pane ennast kirja SIIN.

2016. aasta suvel tehtud renoveerimise käigus ehitas AU Energiateenus ümber Aura keskuse ventilatsioonisüsteemi ning paigaldas heitvee soojustagastussüsteemi. Viimane võimaldab taaskasutada duširuumides ja basseini filtrite pesule kulunud sooja vee energia.

Eesmärk oli soojusenergia kuludelt aastas kokku hoida minimaalselt 57000 eurot, kuid esimese aastaga saavutati 61700 eurone sääst. Sellega täideti minimaalsest eesmärgist 108 % ning planeeritud eesmärgist 103 %. Lisaks püstitatud soojusenergia kokkuhoiule, saavutati ka täiendav kokkuhoid 9600 eurot elektrikulude vähenemiselt. 

Eesmärke täitva ja neid isegi ületava säästu tagas tehnosüsteemide ehitaja poolne tulemuse garanteerimine. Selline skeem on alternatiiviks tavapärasele ehitusprotsessile, mille korral ehitaja saab tasu pärast objekti valmimist, selgitas AU Energiateenuse juht Aivar Uutar.

Tasudes töövõtjale hoopis pärast soovitud tulemuste saavutamist, muutub ehitustöö energiateenuseks, mille korral partnerettevõte peab ka seadmete ekspluatatsiooni jooksul energiatõhususe nimel vaeva nägema. Seda aitab teha tehnosüsteemide töö järelseire ning energiakulude pidev monitoorimine. Energiakulude monitoorimissüsteemi abil on võimalik operatiivselt reageerida nii riketele kui ka tarbimisanomaaliatele ja seeläbi energiakulud kontrolli all hoida.

Kogemuslugu Aura keskuse säästu toonud renoveerimisest räägib AU Energiateenuse juht Aivar Uutar 13. märtsil toimuval konverentsil Säästlik hoone 2018.

Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785