27. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja kogemuslugu. Kuidas ennetada ekspordiriske?

Ehitustoodete eksportimisel on mitmeid riske -- sageli ei soovi ettevõtted lubatud raha maksta ja ka pankrotid pole harvad, tõdeb Steelexperti tegevjuht Stanislav Jurtšenko. Nõuandeid, mida igal eksporti kasvatada soovival ettevõttel tasuks kindlasti meeles pidada, jagab Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla 28. novembril Kultuurikaltlas toimuval Eesti ehituskonverentsil 2017.

Ehitus- ja tehnoloogilisi teraskonstruktsioone valmistava ja koostava Steelexpert OÜ tegevjuhi Stanislav Jurtšenko sõnul on ehitus- ja metallisektor jõudnud täna olukorda, kus kaks järgmist aastat kujunevad ilmselt nii mõnelegi ettevõttele väljakutseterohkeks. "Konkurentsis püsimiseks tuleb olla innovaatiline ja oma pakkumist pidevalt edasi arendada. Nii otsime ka meie uusi suundi ja oleme hetkel töötamas välja näiteks alumiiniumkonstruktsioone, fassaadikonstruktsioone ja uksi, millega varem ei tegelenud. Samuti vaatame pidevalt juurde uusi turge, kuhu oma toodangut pakkuda,” kirjeldas Jurtšenko. Ta lisas, et keerulises turuolukorras on varasemast veelgi olulisem roll pikaajalistel klientidel ja nende uutel tellimustöödel. 

Jurtšenko tõdes, et ekspordiga - olgu siis olemasolevale või uuele turule - kaasnevate väljakutsetega tuleb paratamatult arvestada. “Tähtaegadest kinnipidamine on väga tähtis, sest kui tööd lubatud ajaks valmis ei jõua, peavad teised osapooled tootja rütmist tulenevalt oma plaane muutma ja sellest võivad tulla meile suured rahalised kaod,” tõi Jurtšenko välja. “Samuti on äärmiselt oluline tööde hea kvaliteet, sest kui paneme näiteks Soomes konstruktsioonid paika ja selgub, et need ei klapi, siis nende kohapealne ümbertegemine või tagasi Eestisse saatmine toob meile samuti täiendava töö- ja materjalikulu.”

Käibevahendite nappus teeb elu keeruliseks

Samas tõdeb ettevõtja, et suurte kulude ja mõningate riskidega tuleb tootjal arvestada ka siis, kui kõik kulgeb plaanipäraselt. “Kui vaatleme tööprotsessi ühel objektil, siis meie jaoks tähendab see seda, et ostame esmalt sisse metalli ja muu vajaliku materjali, siis valmistame sellest 1-2 kuu jooksul soovitud töö ning saadame selle kliendile. Seejärel läheme ise objektile tellimust kokku monteerima ja kui see on tehtud, saame esitada esimesed arved, millel omakorda on Eestis 30-päevane maksetähtaeg - mujal sageli veel pikem. See on pikk protsess ja juba mõni aasta pärast ettevõtte loomist nägime, et raha n-ö külmutamine selliseks perioodiks teeb olukorra tehase jaoks keeruliseks,” selgitas Jurtšenko.

Selle mure lahendamiseks otsustas ettevõte võtta abiks KredEx Krediidikindlustuse lahenduse koos faktooringuga, mis võimaldab ühelt poolt saada välisostjale krediiti müüdud kauba eest raha kohe kätte ning teiselt poolt vältida riski, et välisostja makseraskuste ilmnedes tuleb ettevõtjal kanda suuri kahjusid. “Lisaks riskide maandamisele õnnestus meil tekkinud rahavoo abil paari aastaga seadmepark kolm korda suuremaks kasvatada ja tõsta tootmiskvaliteeti ning süstematiseerida tootmist nii, et etteantud tähtajad saavad edukalt täidetud. Ilma krediidikindlustuse ja faktooringuta oleks meil sellele tasemele jõudmine kindlasti oluliselt kauem aega võtnud,” rääkis Steelexperti tegevjuht.

Ehitussektor kui üks riskidest

Tugev kliendibaas ja suurem tootmisvõimekus on toonud ettevõttele mitmeid silmapaistvaid suurprojekte. “Näiteks sel aastal rekonstrueerisime A Le Coq Arena staadioni 5. korruse tribüüni ja fassaadi. Tegemist oli kindlasti ühe keerukaima projektiga, mis meil on olnud, sest esiteks oli see tehnoloogiliselt suur väljakutse ning teiseks pidime teostama töid nii, et objekti vahepeal ei suletud ja samal ajal kasutati staadioni mängudeks. Aga saime edukalt hakkama ja oleme tulemusega rahul,” tõi Jurtšenko välja.

“Meie eksporditud lahendustest oli kindlasti üks keerukaimaid eelmisel aastal Soome puidutööstusele toodetud purusti, kus äärmiselt täpse töö tulemusel pidid 25 järjestikust tootmisliini toimima ilma takistusteta.” Jurtšenko lisab, et täna läheb Steelexperdi toodangu 20-protsendilisest ekspordist suurem osa just Soome.

Paraku ei ole kõik projektid konstruktsioone tootva ettevõtte jaoks alati sujuvalt kulgenud. “Ehitussektor iseenesest sisaldab mitmeid riske - sageli ei soovi ettevõtted lubatud raha maksta ja ka pankrotid pole harvad,” tõdes Jurtšenko ning tõi välja, et sellega kaasnevate probleemide ennetamiseks on ettevõte sõlminud KredEx Krediidikindlustusega krediidikindlustuse lepingu. 

“Ka meie oleme puutunud kokku sellega, et niigi pika maksetähtaja saabudes jätab ettevõte meile töö eest raha maksmata. Õnneks olime sõlminud krediidikindlustuslepingu ja kui see juhtus, andsime KredEx Krediidikindlustusele probleemist teada.KredEx Krediidikindlustus saavutas meie kliendiga kokkuleppe ja saime lubatud raha lõpuks kätte. Rahu tõi meile ka teadmine, et kui klient oleks väga tõsistes makseraskustes olnud ja näiteks pankrotiga lõpetanud, oleks KredEx meile kindlustajana tekkinud kahju hüvitanud,” rääkis Jurtšenko.

Iga koostööpartner positiivset hinnangut ei saa

Oma ettevõtte käivet hakkas Steelexpert kindlustama juba mõned aastad pärast ettevõtte loomist ning konsulteerib täna KredEx Krediidikindlustuse spetsialistidega iga kord kui soovib sõlmida tehinguid mõne uue koostööpartneriga. “Meil on juhtunud ka selliseid olukordi, kus KredEx ei soovita meil oma taustauuringu põhjal kliendile pika maksetähtajaga müüa ega nendega seotud tehinguid kindlustada. See annab meile signaali, et tegemist on suure riskiga ning selle tulemusel oleme koostööst kas keeldunud või küsinud 100-protsendilise ettemaksu,” selgitas Steelexperti tegevjuht.

KredEx Krediidikindlustuse juhi Meelis Tambla sõnul on positiivne, et üha enam ettevõtteid mõistavad vajadust ennetada võimalikke makseriske, et nende realiseerumisel oma ettevõtet mitte ohtu seada. “Täna näeme selgelt, et aina rohkem ettevõtteid on mõistnud, et ainuüksi ühe suurema koostööpartneri makseraskustest võib kogu nende ettevõte saada tugeva rahalise kahju. Ja heameel on tõdeda, et sellist võimalikku kahju püütakse erinevate lahenduste, nagu näiteks kindlustuse abil üha sagedamini ennetada.”

Kuidas eksporti ehitussektoris krediidikindlustuse abil kasvatada, räägib KredEx Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla lähemalt 28. novembril Kultuurikatlas toimuval Eesti Ehituskonverentsil.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785