Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti parim noor arhitekt on Märten Peterson

Foto: BAUA
Novembri alguses Vilniuses toimunud tseremoonial pälvis Baltikumi parima noore arhitekti magistritöö preemia EKA arhitektuuriteaduskonna tudeng Märten Peterson, kelle töö huviorbiidis on kohalikud materjalid ning nendest ehitamine.

Petersoni magistritöö kõneleb turba ja põlevkivituha komposiidi uurimisest. Töö kannab pealkirja “Kohalike materjalide kombinatoorika turba ja põlevkivituha näitel” ning üritab arendada kohalikku unikaalset ehituslaadi.

Oma uurimistöö põhjal kavandas Märten Tallinna Loomaaeda maastikku sulanduva nahkhiirte maja. Ta on omandanud praktikakogemusi Taani arhitektuuribüroos Nobel Arhitekter ning kodumaises Arhitekt Mustas. Õpingute kõrvalt on ta tegev arhitektuuriosakonna laborandina, andes laserprototüüpimise kursusi ning eksperimenteerides roboti- ning 3D-printimise tehnoloogiaga. Tänu kogemustele materjalidega ja masinatega on ta olnud kahel korral Garage48 mentoriks.

Eestisse ka kaks teise koha auhinda

Auhinnažüriisse kuulusid arhitektid Aurimas Sasnauskas (LT), Eve Komp (EE) ja Gunta Grikmane (LV). Kompi sõnul paistis Petersoni põnev ning hästi esitletud töö teiste seast silma oma originaalse lähenemise ja innovatiivsuse poolest: “On oluline, et noor arhitekt suudaks mõelda ebakonventsionaalselt ning vajadusel kasutada lahenduste välja töötamisel teadmisi ka väga erinevatest valdkondadest. Meid žüriina veenis see, et Märten pööras tähelepanu jätkusuutlikkusele, kohalike materjalide kasutamisele ning samuti ka tema teemavalik: kuidas luua ruumi loomadele, kes elavad linnas.”

Parima bakalaureusetöö auhinna pälvis Juta Davidovska Lätist. Eestisse tuli veel kaks teise koha auhinda: EKA magistritudengi Hanna-Liisa Mõtuse magistritöö “Dementsed ja nende lähedasi toetav keskkond”, mis puudutab arenenud ühiskonnas üha enam esile tõusvat teemat – elu lõppfaasi ning TKTK bakalaureuse-tudengi (tänane EKA magistrant) Maili Tannenbergi töö “Mitte-linn – tulevikumaastikud Põhja-Tallinnas”.

Viiendat korda toimunud sündmuse eesmärgiks on Balti riikide parimate noorte arhitektuuriprofessionaalide töö tunnustamine esitledes nende lõputöid. Auhinda annab välja Baltimaade Arhitektide Liitude Assotsiatsiooni (BAUA) – järgmise aasta sügisel toimub pidulik sündmus Eestis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785