Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 30. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Liidu IT-agentuuri peahoone sai nurgakivi

Foto: RKAS
Reedel asetasid siseminister Andres Anvelt, Euroopa Liidu IT-agentuuri tegevdirektor Krum Garkov, Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid ja Riigi Kinnisvara ASi arendusprojektide juhtimise osakonna juhataja Peeter Mauer pidulikult nurgakivi uuele Euroopa Liidu IT-agentuuri peahoonele, mis valmib 2018. aasta suvel.

Siseminister Andres Anvelt märkis, et Euroopa Liidu IT-agentuuri asumine just Tallinnas on Eesti infotehnoloogilise eduloo järjekordne nurgakivi. „IT-agentuuri eesmärk on tugevdada Euroopa Liidu julgeolekut ja arendada sisejulgeoleku infosüsteeme, nii et see on nurgakivi kogu Euroopa Liidu siseturvalisusele,“ sõnas siseminister.

Euroopa Liidu IT-agentuuri tegevdirektori Krum Garkovi sõnul on nurgakivi panek IT-agentuuri uuele peahoonele rohkem kui sümboolne kinnitus. „IT-agentuuri uus kodu saab tõesti teoks ning hakkab meie töötajatele pakkuma kaasaegset töökeskkonda nagu see on pidevalt arenevale digiajastuse kohane,“ ütles Garkov.

Nurgakivi asetamisel tänas Garkov Eesti valitsust toetuse ning Siseministeeriumit suurepärase koostöö eest alates 2012. aasta lõpust, mil suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimise Euroopa ameti (eu-LISA) peakorter alustas tööd Tallinnas ning Riigi Kinnisvara AS-i tõhusa tegutsemise eest.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) ja Fund Ehitus OÜ allkirjastasid tänavu märtsis Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorteri uue hoone ehituslepingu. Ehitustööde maksumus on 8,76 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Euroopa Liidu IT-agentuuri ülesanne on ELi turvalisusvaldkonna suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimine ja arendamine ning sidetaristu haldamine. Näiteks haldab agentuur Schengeni infosüsteemi (SIS), viisainfosüsteemi (VIS) ja asüülitaotlejate infosüsteemi Eurodac. Agentuuri peakorter asub Tallinnas ning andmekeskused Prantsusmaal Strasbourgis ja Austrias Sankt Johann im Pongaus.

Ligi 4 400 ruutmeetri suuruse kogupinnaga büroohoones asub tööle ligi 100 inimest.

Nelja maapealse ning ühe maa-aluse korrusega energiasäästliku hoone arhitektuurne lahendus valiti välja ideekonkursile laekunud viieteistkümne võistlustöö hulgast ning selle autorid on Üllar Ambos, Jaan Kuusemets, Pille Noole, Ioannis Lykouras ja Erko Luhaaru (DAGOpen OÜ, LÜNK arhitektid OÜ).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785