1,4 miljonit eurot maksnud katlamaja toob Laagrisse soodsama toasooja

Foto: Adven Eesti

Adven avab täna 1,4 miljonit eurot maksnud uue puiduhakke katlamaja, mis varustab soojusega ligi 5000 elanikuga Laagri aleviku majapidamisi ja ettevõtteid. Kaasaegse ja keskkonnasõbraliku katlamaja avamisega alaneb piirkonnas kaugkütte piirhind ligikaudu 10 protsendi võrra.

Ligi aasta kestnud tööde käigus ehitati puiduhakke katlamaja, kütuseladu, kaugküttevõrgu ühendus ja vajalikud ligipääsuteed. Ehitustöödega viidi piirkonna kaugkütte ebastabiilse hinnaga maagaasilt üle soodsamale ja keskkonnasõbralikumale puiduhakkele.

Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul aitab vastvalminud katlamaja vältida gaasiaktsiisi muudatusest tingitud soojatootmise kallinemist Laagris. “Uus katlamaja näitab, et müüt nagu kaugküte oleks kallis ja ajale jalgu jäänud ei vasta tõele,” selgitas Heinam. “Võib-olla isegi olulisem on, et soojuse tootmine Laagris muutus efektiivsemaks ja rohelisemaks.”

Laagri katlamaja investeeringust ligi poole kattis Keskkonnainvesteeringute Keskus Euroopa Ühtekuuluvusfondist. “Adven on KIKi pikaaegne koostööpartner ja meil on hea meel näha, et taas on valminud üks kaasaegne katlamaja, mis aitab muuta Eesti soojusmajandust keskkonnasõbralikumaks,” ütles KIKi juhtivkoordinaator Siim Umbleja.

Laagri 3,8-megavatise võimsusega puiduhakke katlamaja ehitasid riigihankes parima pakkumise esitanud Silindia Ehitus ning kütteseadmed tarnisid ja paigaldasid ettevõtted Komforts, Kolmtex, ICP Solutions. Täna Laagris kasutusel olev gaasikatel jääb kasutusse talviste tipukoormuste katteks ning uue katlamaja hooldusperioodideks.

Keskkonnainvesteeringute Keskus toetas Laagri aleviku katlamaja puiduhakkele üleviimist Euroopa Liidu 2014-2020 Ühtekuuluvusfondi toetusskeemist “Efektiivne soojusenergia tootmine ja ülekanne” 635 486 euroga.

Adven on üks Eesti suurimaid soojuse tootjaid, mis tegutseb kaheksateistkümnes kaugküttepiirkonnas üle Eesti. Ettevõte pakub energialahendusi tööstus- ja teenindussektoris, varustab soojusega era- ja ärikliente ning tegeleb maagaasi jaotamise ja müügiga. Ettevõttes töötab 75 inimest.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785