Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. august 2017

Balticconnectori maismaaosa hankeid nõustavad poolakad

Autor: Ec.europa.eu
Elering valis Balticconnectori Eesti maismaaosa objektide tehniliste lahenduste ja ehitushangete konsultandiks Poola ettevõtte Gornicze Biuro Projektow PANGAZ sp. z o. o., teatas ettevõte.

PANGAZ võitis Eleringi korraldatud riigihanke 2,7 miljoni eurose pakkumisega. Lepingu konsultandiga sõlmis Elering neljapäeval.

PANGAZ nõustab Eleringi Kiili-Paldiski 55 kilomeetri pikkuse gaasitoru ning Paldiski ja Puiatu kompressorjaamade tehniliste lahenduste väljatöötamisel ja „võtmed kätte“ ehitushangete korraldamisel. Hanked käivituvad PANGAZ-i koostatavate dokumentide alusel algaval sügisel ning hangete tulemused peavad selguma järgmise aasta esimeses kvartalis.

Samuti aitab PANGAZ korraldada samade objektide ehitusaegse omanikujärelevalve teenuse hanked ning osutab ise Eleringile omanikuinseneri teenust. Omanikuinsenerina pakub PANGAZ insenertehnlist oskusteavet Balticconnectori maismaaosa objektide projekteerimis- ja ehitustöödel ning hindab valminud objektide käitamisvõimaluste vastavust hanke- ja projektdokumentatsioonile, tehes vajadusel parendusettepanekuid ja kontrollides nende teostust. Omanikuinseneri töö kestab kuni Kiili-Paldiski toru ja kompressorjaamade garantiiaja eeldatava lõpuni 2022. aastal.

PANGAZ on varem osalenud Poola-Tšehhi gaasiühenduse projektis, mis võimaldab neil ka Balticconnectori rajamisel jagada väärtuslikku gaasialast oskusteavet näiteks gaasi kompressorjaamade ehitamisel ja käitamisel.

Balticconnectori mereosa rajab Elering koostöös Soome riigile kuuluva ettevõttega Baltic Connector OY.

Balticconnector ühendab Eesti ja Soome maagaasivõrgud 150 km pikkuse gaasi ülekandetoruga, millest 80 km paikneb mere põhjas. Gaasi transpordiks torus ehitatakse mõlemasse riiki kompressorjaamad. Koos Eesti-Läti gaasiühenduse tugevdamisega läheb kogu Balticconnectori projekt maksma ligi 300 miljonit eurot. Euroopa Liit toetab projekti enam kui 200 miljoni euroga. 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785