Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõhvi haridus- ja spordilinnaku konkursi võitsid Luhse & Tuhal

Võidutöö autorid Ra Luhse, Jekaterina Kljutšnik ja Helina Niitvähi.
Foto: Powerhouse
Jõhvi haridus- ja spordilinnaku ning promenaadi pikenduse arhitektuurivõistluse võitis ideekavand „Haridusmaastik“. Võidutöö autorid on Ra Luhse, Tanel Tuhal, Jekaterina Kljutšnik ja Helina Niitvähi arhitektuuribüroost Luhse & Tuhal OÜ. Projekt on kavas välja ehitada hiljemalt aastaks 2020.

„Ootasime EV100 „Hea avalik ruum“ programmi tulemusi põnevusega, kuna Jõhvis peetud arhitektuurivõistlus osutus selle sarja viimaseks ning teistes linnades on ideekonkursid kandnud head vilja. Jõhvis on võidutöö realiseerimiseni veel pikk tee käia, kuid antud visioon on kahtlemata seda pingutust väärt,“ sõnasJõhvi vallaarhitekt Andres Toome arhitektuurivõistluse lõpetamisüritusel.

„Võidutöös oli näha meeskonna kõrget professionaalsust, näiteks on promenaadi paigutus logistiliselt hästi põhjendatud, ka ühendus Ahtmega ja avalik ruum on hästi lahendatud. Sissepääs erinevatesse võistlusalasse jäävatesse hoonetesse on muudetud kergliiklusteelt lihtsaks,“ selgitas žürii liige, Eesti Arhitektide Liidu liige Kalle Vellevoog.

„Žürii pidas töö plussiks muuhulgas seda, et loobutud on Hariduse tänavast kui liiklusteest, samas märkides, et edasisel projekteerimisel võib seal kaaluda shared space tüüpi lahendusi. Hariduse tänava muutmine avaraks avalikuks ruumiks, mis ei mõju ainult kõnniteena, vaid annab uut tunnetust, on julge ja kaalumist vääriv idee.“

Võistlusala hõlmas olulist osa Jõhvi linnast – Hariduse tänava, Kaare tänava ja Puru tee vahelist maa-ala ehk idapoolset osa nn Jõhvi mikrorajoonist. Kontaktalasse jäävad nimetatud tänavatega piirnevad korterelamute krundid ja Puru tee pikenduse ümbrus. Jõhvi linna ootus oli saada võistlusalale terviklik kontseptsioon ja ruumiline lahendus, mis seoks erinevaid haridus- ja spordilinnaku osad ühtseks ideeliseks tervikuks. Vald ootas ideid territooriumi mitmekesisemaks kasutamiseks.

Võistlustöös tuli lahendada arhitektuurne planeerimine, maastikukujundus, väikevormide disain ja paigutus, valgustus, haljastus, liiklus- ja parkimiskorraldus. 

Kokku esitati arhitektuurivõistlusele viis tööd. Võidutöö ideekavandile määrati 10 000 euro suurune preemia. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785