Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 30. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutika kodu hind on 30-40 eurot ruutmeetri kohta

Foto: Zimply
“Meie kogemusel maksab piisavate võimalustega nutikodu suurusjärgus 30-40 eurot ruutmeetri kohta. Prognoosime, et Eestis pannakse sel aastal uusarendustes üles ligi 1000 nutilahendust. Kaasaegne nutikodu peab olema lihtsasti käsitletav ning paindlik, üleliia keerukaid seadmeid ei ole mugav kasutada," rääkis nutikodu keskuse Zimply omanikfirma Indome juhatuse liige Lauri Lotamõis.

Zimply on Eesti esimene omataoline nutikodu keskus, mis pakub targa kodu lahendusi ja mitmeid tänapäevaseid seadmeid nagu näotuvastusega turva kaameraid, WiFi kõlarite ja turvakaameraga LED pirne.

“Avasime Zimply nutikodu keskuse, et tuua tark kodu ja kaasaegne tehnika inimestele lähemale. Ehitus- ja sisustusmessidel oleme näinud inimeste huvi kasvu nutikodu vastu, lahendusi on palju, seepärast on vaja nõuandjat ja eri võimaluste esitlejat. Zimply keskusest saab lisaks täielikule targa kodu lahendusele erinevaid nutikaid seadmeid: näotuvastusega kaameraid, WiFi kõlarite ja turvakaameraga LED pirne, põnevaid disainlüliteid. Me testime maailmas laineid löövaid seadmeid enda keskuses ja valime parimad siin pakkumiseks välja. Meie kogemusel võtab Eesti inimene nutikodu esmalt maja olulisi tehnosõlmesid juhtima: kütet, ventilatsiooni, jahutust ja valvet. Seejärel lisandub valgustite, kardinate juhtimine, tahetakse häälkäskluste peale kohvi valmistada.” 

Nutikodu muutub samm-sammult uueks standardiks. Karmistuvad energiatõhususe piirangud sunnivad uusarendustes võtma kasutusele automaatikalahendusi. Zimplys ollakse seda meelt, et ka hinnalt muutuvad seadmed veelgi kättesaadavamaks.

“Kui 20 aastat tagasi oli mobiiltelefon imeasi, siis nutikoduga oleme jõudmas ajajärku, kus ei kujuta enam ette elu ilma selleta,” märgib Lotamõis.

Nutikodu suundub üha enam suunas, kus telefonist juhtimise asemel teevad kodud enamuse inimese eest ära. Nad muudavad energiatarbimist efektiivsemaks, kasutades ära elektri börsihinda ja seeläbi tarbijaid juhtides. Telefonist reguleerimise võtavad üle häälkäsklustele reageerivad abimehed, mis täna USAs oskavad tellida taksot, pitsat, poes käia. Google, Amazon, Samsung ja teised tehnoloogiafirmad astuvad jõulisi samme nutikodu suunas ja lähitulevikus oskab enamus tehnikaseadmeid suhelda omavahel.

“Külmkapp ütleb Google’le, et piim sai otsa, Google edastab info toidupoele ja toidupoe droon toob piima sulle külmkappi. Kõlab uskumatult, aga see on täna juba teostatav,” rääkis Lauri Lotamõis.

Zimply müüb Fibaro nutikodu seadmeid. Zimply omanikfirma Indome alustas koostööd Fibaroga 5 aastat tagasi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785