Autor: Eva Kiisler • 17. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BLRT ja Merko näitasid Noblessneri linnaku arendusplaane

Foto: Noblessneri Arendus
BLRT ja Merko kujundavad järgnevatel aastatel ajaloolise allveelaevatehase territooriumil asuva Noblessneri tööstuspiirkonna ümber merele avatud terviklikuks elu-, äri- ja vabaajakeskkonnaks. Investeeringute kogumaht on enam kui 250 miljonit eurot.

23. mail toimuval Kinnisvaraarenduse konverentsil räägime hetkel töös olevate mastaapsete arendusprojektide kujunemisloost, ehitamisest finantseerimisest ja lõpptarbijate leidmisest. 

Noblessneri arendusplaanidest lähemalt räägib konverentsil Andrus Väärtnõu.

Vaata kava ja pane ennast kirja SIIN.

Täna Noblessneri sadamalinnaku arenduskava avalikustanud BLRT Grupi kinnisvara arendusdirektori Ivar Piirsalu sõnul kujuneb 15 hektari suurusest territooriumist mitmekülgne erilise atmosfääriga linnaruum. „Ajaloolised tööstushooned renoveeritakse ning praegusele laevatehaste territooriumile ehitatakse hoolikalt planeeritud mereäärne elamukvartal. Lisaks valmivad järgmisel aastal täiendavad ligipääsud auto- ja kergliiklusele, samuti laiendatake jahisadamat ning ehitatakse uus lainemurdja,” loetles Piirsalu.

"Oleme väga lähedal kesklinnale, meile on väga lähedal ka Tallinna sadam ja meremuuseum. Asume ainult 1,9 km kaugusel kesklinnast, see on jalutuskäigu kaugus, " rääkis Noblessner Arenduse investeeringute juht Andrus Väärtnõu. 

"Selle ala arendamine on väga suure vastutusega, sest siin asub suur hulk arhitektuurimälestisi. Koos uue arhitektuuriga, mis siia piirkonda luuakse, tulebki see "miski", mis loob sellest keskkonnast erilise keskkonna nii Tallinna külalistele, siin elavatele inimestele kui siin olevatele äridele, samuti linlastele oma vaba aja veetmiseks. Loomulikult on väga tähtis ka kogu rannaäärse promenaadi arendus, mis hakkab pihta Linnahalli juurest, jõuab meieni välja ja läheb ka edasi -- kogu see ala saab olema kasuatav nii jalutajatele kui sportijatele. Tulevikus tulevad siia ka hooned, kus linlastel on võimalik leida endale tegevust."

"Meie ajalugu ulatub tagasi üle 104 aasta, kui siia loodi laevatehas. Selles hoonete kompleksis ehitati valmis 12 allveealeva, mis olid tollal tippteadus. Meil on võimalus tänaseni püsti olevad hooned kasutusele võtta ja anda nendele uus sisu."

Kolm aastat tagasi oli ala linlastele suletud ja juurdepääs merele puudus. Väärtnõu sõnul toimub suur osa arendustegevusest järgmise pooleteise aasta jooksul, kuid kogu 265 000 ruutmeetrise brutopinnaga arendus valmib kümne aasta jooksul. 

Noblessneri ajalugu algas 1912. aastal, mil kaks Peterburi ärimeest – Euroopa suurim naftatööstur Emanuel Nobel (Alfred Nobeli vennapoeg) ja G. A. Lessneri masinatehase omanik Arthur Lessner – rajasid siia allveelaevade tehase. Kahe mehe perekonnanimedest saigi kokku nimi Noblessner. Aastatel 1913–1917 ehitati siin kokku 12 ülimoodsat allveelaeva. Eesti iseseisvudes lõppes Noblessneris küll allveelaevade tootmine, kuid laevade ehitus ja remont on kestnud siin tänaseni.

Merko eelistab suurprojekte

 "Meil on väga hea meel, et kaks Eesti mõistes suurettevõtet on siin ühendanud oma jõud, võimalused ja know-how, et üheskoos Noblessneri projekti ellu viia. Merko eelistabki oma arendustegevuses eelkõige suurprojekte, sest suurprojekt võimaldab luua terviklik ja tervislik keskkond, luua sünergia elamispindade ja äride vahel. Me ise kujutame ette, et kuna kogu täna rajatava hoonestu esimestel korrustel asuvad äripinnad, tekib toetav sünergia äripindade ja elanikkonna vahel, võibolla isegi mõnus kogukond," rääkis Merko Ehitus Eesti juhatuse liige Jaan Mäe.

Põhja-Tallinna Linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi sõnul annab aastaid suletuna püsinud sadamaala ümbersünd linnale palju juurde ning toob mere inimestele lähemale. „Peagi avatakse Noblessneri terviserada, aasta pärast valmib siin uus linnaväljak, kaiterrass ja läänepoolseim osa merepromenaadist. Need ühendavad piirkonda ülejäänud linnaga ja annavad ohtralt põhjusi siia tulla. Kogu mereäär Noblessnerist Linnahalli poole uueneb ja jääb tulevikus korrastatud m?erepromenaadi äärde, millest saab Tallinna kõige ilusam mere-äärne piirkond. Korda tehakse ka Linnahall ning ka Patarei küsimus saab ühel või teisel viisil lahenduse,” ütles Kaljulaid.

Lähiaastate olulisemad investeeringud hõlmavad kolme ajaloolise tööstushoone renoveerimist ning uue linnaväljaku ja promenaadi rajamist. Ivar Piirsalu sõnul saab ajaloolisest akumulaatoritsehhi hoonest aasta pärast renoveeritud ärihoone. 2018. aastal avab Noblessneris uksed uus rahvusvaheline kunstikeskus, 2019. aasta alguses valmib Noblessneri valukojas virtuaalreaalsuse kogupere keskus.

Noblessneri  elukondliku kinnisvara esimeses etapis rajab BLRT Grupp koostöös Merko Ehitusega otse mere äärde neli suurepäraste  vaadetega kortermaja – kokku üle 200 korteri ning ligi 3700 m² kaubandus- ja äripinnaga, mis sobivad nii restoranidele-kohvikutele kui mereäärset keskkonda väärtustavatele muudele äridele.

Elamukvartali arhitektuurne lahendus on välja töötatud koostöös Arhitektuuribürooga Pluss. Esimene, Eesti kõige mereäärsem maja  valmib 2017. aasta lõpus, ülejäänud hooned 2018. aasta lõpuks. 

Noblessneri Kodusadamat arendab 2014. aasta detsembris loodud AS-i Merko Ehitus ja BLRT Grupp AS-i ühisettevõte Kodusadam OÜ, millest kumbki osanik omab 50 protsenti.

Vaata ka suurt galeriid Noblessneri nurgakivipeost.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785