Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 30. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teedeehitaja ja kaevandaja panid leivad ühte kappi

Killustiku tootmine.
Foto: Eiko Kink
Pärnumaal ühes ja samas karjääris dolomiidikillustikku eraldi kaevandanud kaevandusettevõte Eesti Killustik ja teedeehitusfirma Nurme Teedeehitus alustavad aprillikuus ühistegevust.

Eelmise aasta detsembris moodustasid ettevõtted võrdses osaluses OÜ Anelema Karjäär. Kuna ühisettevõtte asutajafirmade tegevus kattub täitematerjalide kaevandamise- ja müügiturul, taotlesid nad konkurentsiametilt koondumiseks luba. Koondumise osaliste eelnenud majandusaasta käive oli Eestis kokku üle 6 miljoni euro ja eraldi üle 2 miljoni euro ehk et kuulus kontrollimisele. Konkurentsiamet andis 23. jaanuaril koondumiseks loa.Eesti Killustiku tegevjuhi Andres Männarti sõnul loodavad nad, et aprillis algavaks kaevandushooajaks on uus kaevandusfirma valmis tööd alustama.„Meil on Anelema karjääris statsionaarne purustussõlm, mis suudab töödelda mõlema ettevõtte kaevandatavad kogused, seega ei ole mõtet tootmisvõimekust dubleerida,“ põhjendas Männart ühisfirma loomist. „Nurme Teedeehitus on kasutanud mobiilset purustussõlme, nüüd saab ta seda kasutada oma teistes karjäärides.“ Männart lisas, et suurem osa Anelema karjääri maavara varust on Eesti Killustiku käes.Pärnu firma Nurme Teedeehituse juhatuse liige Raivo Kuusemets ütles, et uus ettevõte ühendab mõlema asutaja ärihuvid. „Esiteks on niimoodi majandada tõhusam, teiseks on see keskkonnasäästlikum ja oluliselt väheneb müra,“ märkis ta. „Muidu toksisid kaks firmat korraga karjääris, nüüd hakkab üks firma seda tegema.“Ühes karjääris eelmise aasta augustistKuusemetsa kinnitusel on nad Eesti Killustikuga koostööd teinud vähemalt kümme aastat. „Oleme neilt ostnud täitematerjali olulises mahus,“ lausus ta. „Tegelikult on meil endal lisaks Anelema karjäärile mitu liiva- ja kruusakarjääri. Üritame algfaasist kuni lõpuni tegeleda asjaga – ise kaevandame, ise toodame ja paneme paika ka.“ Nurme Teedeehituse käibest umbes 60 protsenti moodustab teede ehitus, killustiku ja muu täitepinnase kaevandamine ning müük annab veidi alla 20 protsendi.Loe täispikkuses artiklit Äripäevast.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785