Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riito uute hangeteta saneerimist välja ei vea

Riito saneerimisnõustaja Veikko Toomere.
Foto: Andres Haabu
Raskustes Riito rõhutab võlausaldajatele läkitatud saneerimiskavas, et kui firma pankrotti läheb, saavad allhankijad kätte vähem kui poole oma nõuetest.

Riito saneerimiskava kirjeldab, et kuna läinud aastal tekkis pankrotioht, otsustas ettevõte esitada saneerimisavalduse. Saneerimiskavas rõhutab Riito, et kui Riito pankrotti minekul saaks iga võlausaldaja nõudest kätte veidi rohkem kui 37%, siis praeguses saneerimismenetluses lubab Riito tasuda igast põhinõudest 80%.

Riito pankrotistumisel läheks võlausaldajatele umbes 1,3 miljonit eurot, kuid saneerimismenetluses lubab firma üle kahe korra rohkem tasuda – 2,8 miljonit eurot. Kui Riito ei tasu makseid, saab võlausaldaja esitada pankrotiavalduse.

Saneerimiskava suudab Riito täita kas 2020. aasta septembri lõpus või 33 kuu jooksul alates saneerimiskava määruse jõustumisest. Võlausaldajate nõuete põhiosa tagasimaksmine käib neli korda aastas iga kolme kuu tagant. “Ma ei oleks seda ette võtnud, kui sellesse ei usuks,” hindas Riito saneerimisnõustaja, vandeadvokaat Veikko Toomere ettevõtte saneerimise võimalikku edu.

Pankrotihinnangu arvutuskäigust tuleb välja, et firma bilansilise vara väärtus on 4,9 miljonit eurot, kuid pankrotimenetluses kukuks Riito kogu vara väärtus 70% ehk 1,4 miljoni euro peale. Viimasest läheksid veel maha kulud näiteks haldurile ja menetlusele. Raha ja pangakontode realt vaatab vastu 43 300 eurot, kokku on käibevara 2,3 miljonit eurot. Kohustusi on nõustaja kokku lugenud 3,7 miljonit eurot.

Saneerimisnõustaja Veikko Toomere sõnul peab vaatama, mis võib juhtuda pankrotimenetluses, aga Riito vastupidavust peab tema sõnul hindama selle järgi, kas ettevõte on suuteline saneerimise ajal tekitama rahavoogusid, eriti tänu uutele hangetele.

„Kui Riito ei saa uusi hankeid, siis saneerimisel välja ei vea,“ rääkis Toomere. „Saneerimiskava ei anna ühelegi võlausaldajale garantiid, et seda suudetakse täita, aga ettevõte peab pingutama.“

Riito saneerimismenetluse algatas kohus mullu detsembris.

Loe täispikkuses artiklit Äripäevast.

Kuidas alapakkumus maksis Riitole raadiotorni hanke, saad teada siit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785