Autor: Eva Kiisler • 4. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

YIT: ülikool ei teinud meiega vajalikku koostööd

Margus Põim
Foto: Raul Mee
YIT Ehituse peadirektor Margus Põim ei nõustu Tartu ülikooli esindaja väidetega, et YIT töövõtjana on raamatukogu rekonstrueerimise lepingut rikkunud. Põimi sõnul teavitas ettevõte ülikooli juba ammu, et ehitusprojekti ja lepingut muutmata ei ole hoone osaline avamine võimalik.

Tartu ülikool teatas eile AS YIT Ehitusega ülikooli raamatukogu rekonstrueerimiseks sõlmitud lepingu ülesütlemisest, põhjendades seda lepingu olulise rikkumisega.

Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul ei peetud kokkulepitud tähtaegadest kinni juba tööde esimeses etapis. Kuigi ülikool andis nii esimese kui ka teise etapi tööde puhul töövõtjale täiendavad tähtajad, ei pidanud YIT Ehitus kahjuks ka nendest kinni, seisab Tartu Ülikooli pressiteates.

Töövõtja AS YIT Ehitus on vastupidisel seisukohal. 

Järgneb YIT Ehituse peadirektori Margus Põimi kommentaar:

Tellija on teatanud lepingu lõpetamisest põhjusel, et töövõtja on lepingut rikkunud. AS YIT Ehitus nende väidetega ei nõustu.

Tellija ei ole teinud lepingu täitmiseks vajalikku koostööd, sh on ignoreerinud tõsiasja, et tellija poolt lepingu täitmiseks üleantud ehitusprojekt ja ehitusluba ei võimalda hoone etappidena avamist (päästesüsteemid ei ole projekteeritud etappidel eraldiseisvatena) ning leping nägi sõnaselgelt ette kasutusloa saamise hoonele 30.09.2017-ks.

Töövõtja teavitas tellijat juba ammu, et ehitusprojekti ja lepingut muutmata ei ole osaline avamine võimalik.  Samuti viitas töövõtja, et kujunenud olukorras võib olla tellijal huvi korraldada üldse uus hange, et muuta ehitusprojekti jne. 

Tellija aga ei ole siiani nõustunud lepingudokumentide vigu tunnistama ning kantsler on vahetult enne lahkumist esitanud avalduse, mis võib tuua kaasa aastaid kestva kohtuvaidluse.

Seaduse järgi on tellijal alati õigus leping lõpetada, ka siis kui töövõtja ei ole lepingut rikkunud. Kuna tellija on võtnud hoone tagasi enda valdusesse (palganud turvamehed, kes ei lase ehitajaid alates täna hommikust enam tööd tegema), siis loomulikult ei hakka YIT Ehitus AS omakorda turvamehi palkama, et töödega jätkata, seda enam, et tellija peab nagunii kogu lepingutasu praeguste asjaolude järgi töövõtjale välja maksma.

AS YIT Ehitus loodab, et lähinädalatel leitakse tellijaga pärast ehitustööde faktilise seisu fikseerimist ja objektiivsete hinnangute kujundamist õigusliku olukorra kohta kompromiss, sest kulukas kohtuvaidlus ei saa mõistlik olla kummagi poole huvides.

Loe ka: Tartu ülikool lõpetab YITiga raamatukogu rekonstrueerimise lepingu

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785