5. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalitootjaid painab poliitikamaastik

TMB paistab silma eduka eksportijana. Pildil ettevõtte juht Vallot Mangus.
Autor: Väinu Rozental
2016. aasta III kvartali tulemus oli Eesti EhitusmaterjalideTootjate Liidu liikemtele suhteliselt edukas ja 9 kuu kokkuvõte on samuti positiivne, kuid muret valmistavad tootjate jaoks jätkuvad ebameeldivused poliitikamaastikul.

2016. aasta 9 kuud, miljonit eurot

1. Krimelte OÜ 63,3

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted 22,9

3. AS E-Betoonelement 18,9

4. AS ETS Nord 17,8

5. AS Rudus 16,9

6. AS Pipelife Eesti 15,1

7. AS TMB 15

8. AS Lasbet Tootmine 13,4

9. AS Talot 12

10. OÜ T-Tammer 11,4

11. AS Nordkalk 11

12. AS Metus-Est 10,4

Müügi kasv tuleneb eelkõige siseturu hoonete ehitusmahtude kasvust – tulemus mõjutab ka eksporditurgu, nii on ehitusmaterjalide eksport 9 kuuga vähenenud. Kuigi ilm on olnud aasta viimases kvartalis tujukas, võib kogu aasta tulemuselt oodata siiski kasvunumbreid.

Üheksa kuuga kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive ligikaudu 5% - 340 miljoni euroni. Toodete müügi osas näitab enamik tooterühmadest kasvu, teistest enam raudbetoontooted, betoonisegud, avatäited, liiv, killustik, seinamaterjalid ja soojustusmaterjalid. Vähem edukad on olnud kuivsegude ja sillutuskivide tootjad. 

Suurima käibe, samuti suurima eksportkäibe osas hoiab endiselt esikohta vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

Kahjuks jätkuvad tootjate jaoks ebameeldivused poliitikamaastikul – endiselt on meil naabritest kõrgemad keskkonnatasud, kõrgem kütuse hind, teedel suuremad massipiirangud jms. Uus koalitsioon soovib oluliselt tõsta gaasiaktsiisi ning koormata raskeveokeid uute tasumääradega.

Betoonitootjad ekspordil endiselt edukad

2016. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 117 miljoni euro eest, see on ligikaudu 10 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal.

Suurema osa toodangust ekspordib ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD ning avatäidete tootjad AS Metus-Est ja OÜ T-Tammer ja AS Saajos.

Edukate eksportijatena paistavad jätkuvalt silma betoonelementide valmistajad AS TMB, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement ja AS E-Betoonelement.

Poole või enam ehitusmaterjalide müügikäibest on eksportinud seinamaterjalide valmistajad AS Aeroc Jämerä ja AS VKG Plokk, plasttorude tootja OÜ Haka Plast, katusetoodete valmistaja OÜ Monier, avatäidete pakkujad AS Malmerk Fassaadid, AS Viking Window ja AS Saku Metall Uksetehas ning betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica.

 

Autor: Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785