Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 29. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandas kvartalis napp kasv

Statistikaameti teatel on suurenenud hoonete ning vähenenud rajatiste ehitamine.
Foto: Andras Kralla
Eesti ehitusettevõtted ehitasid käesoleva aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 0,5% rohkem, teatas Statistikaamet. Suurenenud on hoonete ning vähenenud rajatiste ehitamine.

Kolmandas kvartalis ehitati omal jõul 612 miljoni euro eest, sellest hooneid 398 miljoni ja rajatisi 214 miljoni euro eest. 2015. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 8% ning rajatiste ehitamine vähenes 11%.

Kohalikku ehitusturgu mõjutab jätkuvalt enim rajatiste ehitusmahtude vähenemine. Vähem tehti ka hoonete remondi- ja rekonstrueerimistöid. Samas hoonete uusehitus jätkas kasvutrendil.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2015. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 1,4% mõjutatuna põhiliselt hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu kolmandas kvartalis 13%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2016. aasta kolmandas kvartalis kasutusse 1061 uut eluruumi, see on 84 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Üle poole valminud eluruumidest asusid korterelamutes. Enim uusi eluruume valmis Tallinnas ja Tallinna lähiümbruse valdades.

Nõudlus uute hea asukohaga kvaliteetsete elamispindade järele püsib. Kolmandas kvartalis väljastati ehitusluba 1485 eluruumi ehitamiseks, mida on veidi vähem kui mullu samal perioodil. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 216 mitteelamut kasuliku pinnaga 194 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus-, tööstus- ja laohoonepinda. Võrreldes 2015. aasta kolmanda kvartaliga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka maht.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785