Autorid: Mari Mets, Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärika mõisahoone renoveerimisel kasutati kipsplaate ja montaaživahtu

Haimre abimõisa renoveerimisel oli kasutatud kipsi ja ehitusvahtu, mis on muinsuskaitse eeskirjade järgi keelatud.
Foto: Maris Ojasuu
Ligi 500 säilinud mõisakompleksist vajavad paljud taastamist ja renoveerimist, mis muinsuskaitseliste nõuete tõttu on tavapärasest mõistagi kallim töö. Ekstreemsemate näidetena on säärastel töödel kasutatud siiski ka kipsplaate ja montaaživahtu, kirjutab Äripäev.

Skanton Kinnisvara maakler Anne Krutto müüs aasta algul 98 000 euroga müügis olnud Haimre abimõisa ehk Sulu karjamõisa Raplamaal. Sulu müüdi tema sõnul õiglase turuhinnaga, arvestades, kui palju kulub selle elamiskõlblikuks tegemiseks.

Krutto müüs Sulu mõisa vähem kui aasta, kuid enne proovis omanik seda ise teha, mõistes peagi, et sihtgrupi leidmine on päris keeruline.

Mõisa olukord oli Krutto sõnul üsna vilets - katusesarikaid olid mädanenud ja lume raskuse all oli veranda lahti surutud, nii et see oli köitega kinni tõmmatud. Sulu mõisa endine soomlasest omanik oli juba projekti tellinud, esimese renoveerimise ära teinud, kõik dokumendid olid korras, nendega tuli lihtsalt jätkata. Samas oli kasutatud mõisa renoveerimisel kipsi ja Makroflexi, mis on muinsuskaitse eeskirjade järgi keelatud.

"Mitu mõisahuvilist ütles, et parem, kui siin poleks midagi tehtud," sõnas Krutto.

Pikemalt on vanade mõisahoonete ostu-müügi ja renoveerimiste kohta võimalik lugeda Äripäeva vahendusel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785