Väärika mõisahoone renoveerimisel kasutati kipsplaate ja montaaživahtu

Haimre abimõisa renoveerimisel oli kasutatud kipsi ja ehitusvahtu, mis on muinsuskaitse eeskirjade järgi keelatud.
Haimre abimõisa renoveerimisel oli kasutatud kipsi ja ehitusvahtu, mis on...

Ligi 500 säilinud mõisakompleksist vajavad paljud taastamist ja renoveerimist, mis muinsuskaitseliste nõuete tõttu on tavapärasest mõistagi kallim töö. Ekstreemsemate näidetena on säärastel töödel kasutatud siiski ka kipsplaate ja montaaživahtu, kirjutab Äripäev.

Skanton Kinnisvara maakler Anne Krutto müüs aasta algul 98 000 euroga müügis olnud Haimre abimõisa ehk Sulu karjamõisa Raplamaal. Sulu müüdi tema sõnul õiglase turuhinnaga, arvestades, kui palju kulub selle elamiskõlblikuks tegemiseks.

Krutto müüs Sulu mõisa vähem kui aasta, kuid enne proovis omanik seda ise teha, mõistes peagi, et sihtgrupi leidmine on päris keeruline.

Mõisa olukord oli Krutto sõnul üsna vilets - katusesarikaid olid mädanenud ja lume raskuse all oli veranda lahti surutud, nii et see oli köitega kinni tõmmatud. Sulu mõisa endine soomlasest omanik oli juba projekti tellinud, esimese renoveerimise ära teinud, kõik dokumendid olid korras, nendega tuli lihtsalt jätkata. Samas oli kasutatud mõisa renoveerimisel kipsi ja Makroflexi, mis on muinsuskaitse eeskirjade järgi keelatud.

"Mitu mõisahuvilist ütles, et parem, kui siin poleks midagi tehtud," sõnas Krutto.

Pikemalt on vanade mõisahoonete ostu-müügi ja renoveerimiste kohta võimalik lugeda Äripäeva vahendusel.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed