30. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ihaste Hipodroomi elamukvartali arhitektuurivõistluse võitis Karli Luik

Žürii liikme, arhitekt Eero Endjärve sõnul sai võidutöö puhul otsustavaks loogiline, kompaktne ja funktsionaalne plaanilahendus
Foto: AS Vallikraavi Kinnisvara
Tartu äärelinnas asuva Ihaste Hipodroomi ala arhitektuurivõistlusele esitatud kümne töö seast valis žürii parimaks ideekavandi märgusõnaga „Kuppelmaastik“, mille autor on Karli Luik arhitektuuribüroost Kontekst. Tegemist on piirkonna hoonestuse teise etapiga, kuhu planeeritakse 46 eramut.

Avatud arhitektuurivõistlus toimus Vallikraavi Kinnisvara ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös. Žürii liikme, arhitekt Eero Endjärve sõnul sai võidutöö puhul otsustavaks loogiline, kompaktne ja funktsionaalne plaanilahendus. „Töö oli teostatud heade proportsioonidega ja arhitektuurselt terviklikult. Põhimahtu ja abihoone mahtu on võimalik liita mitme erineva abihoone ruumiprogrammiga selliselt, et arhitektuurne tervikidee ja proportsioonid säilivad. Kokkuvõttes on võidutöö arhitektuurne kvaliteet tipptasemel ja sooritus elegantne, mis vääristab kindlasti asukohta ja mõjub piirkonnas oma võluvalt lihtsa minimalismiga värske õhu puhanguna,“ ütles Endjärv.

Töö tellija ja žürii liige Aivar Tuulberg lisas, et eramaja on tõenäoliselt enim arhitektide poolt läbijoonistatud hoonetüüp, kuid võidutöös oli  üllatusmoment täiesti olemas. „Samas tahaksin rõhutada, et ka ergutuspreemia saanud töödes on küllaldaselt ainest, et püüda neid tulevikus realiseerida puitelementidest toodetuna,“ märkis Tuulberg. „Seega kaalume võimalust, et kruntidele võib tulla ka mõne muu tunnustuse saanud meeskonna välja pakutud lahend. Lõpliku otsuse, milline maja olema saab, langetab ikkagi tulevane koduomanik ise.“Konkursil pälvisid ergutuspreemia ideekavandid märgusõnaga „Kolm korda kolm“ (autor Siiri Vallner arhitektuuribüroost Kavakava) ning „Viirud“ (autor Tõnu Laanemäe arhitektuuribüroost Symptom Arhitekt).Võistlusala suurusega 7 ha asub Tartu äärelinnas Suur-Emajõe vasakul kaldal Ihaste linnaosa Vana-Ihaste endises suvilarajoonis. Alale on kavandatud eramud suurusega kuni 200 m². Võistluse korraldajad soovisid saada kahe hoonetüübi eskiisi lähtuvalt elamukvartali kehtivast detailplaneeringust. Sooviti, et hoonestus sobiks asukohta arhitektuurselt ja linnaehituslikult, oleks puitelementidest ratsionaalselt teostatav ning lõppkasutaja jaoks mugav ja funktsionaalne, samuti energiasäästlik. Eramuid hakkab tootma AS Rand ja Tuulberg Gruppi kuuluv Welement AS oma valmivas puitelementmajade tehases.Žürii tegutses koosseisus Aivar Tuulberg ja Raivo Rand (Vallikraavi Kinnisvara AS) ning Eesti Arhitektide Liidu esindajad arhitektid Eero Endjärv, Sten Ader ja Andres Põime.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785