6. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merkot toidab kinnisvaraarendus

Merko ehitab Hiltoni hotelli Tallinnas, mis avab uksel juba sel aastal
Foto: Andres Haabu
Merko Ehitus avaldas ettevõtte esimese kvartali tulemused. Et insenerrajatiste maht on pea olematu, keskendutakse enam kinnisvara arendusele. Sel aastal on plaanis alustada veel 500 korteri rajamisega.

Merko Ehituse 2016. aasta esimese kvartali müügitulu oli 46,8 miljonit eurot, EBITDA 1,2 miljonit ja kasum enne makse 0,3 miljonit. Merko keskendub jätkuvalt eratellijatele ja kinnisvaraarendusele, viimase müügitulu osakaal tõusis I kvartalis 42%ni kontserni kogutuludest. Esimeses kvartalis müüs Merko 101 korterit võrreldes mullu sama perioodi 62 korteriga.

„Baltimaade ehitusturu viimase aja arengutest tingituna ei saa esimese kvartali tulemustega kahjuks rahul olla. Madalseisus on insenerrajatiste ehitusmahud, mille puudumine on mõjutanud kasumlikkust ning riiklikud tellimused üldiselt. Kui 2014. aasta lõpus moodustasid riiklikud tellimused Merko portfellist ligi poole, siis täna vaid 20%,“ ütles AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

„Esimese kvartali tulemustele avaldas mõju ka mitme suurema objekti plaanitust aeglasem ehituse käivitumine, seda tulenevalt projektlahenduste muudatustest ja kooskõlastuste venimisest,“ lisas Trink.

Trinki sõnul on ettevõtte jätkuv eesmärk  tugevdada oma positsiooni ehituse peatöövõtu ja elukondliku kinnisvara turul Lätis ja Leedus, kus sarnaselt Eestiga on avaliku sektori tellimusi hetkel vähe ja erasektori ärikinnisvara projektide realiseerimine võtab kaua aega.

Plaanid Norras ja Baltiriikides

"Sel aastal tuleb nii-öelda purjetada vastutuules. Esimeses kvartalis soetasime enamusosaluse Norra ehitusettevõttes eesmärgiga luua alus Norra ehitusturul tegutsemiseks. Oleme plaanipäraselt jätkanud investeeringuid kinnisvaraarendusse ning korterite müügitulemused on rahuldavad kõigis kolmes Balti pealinnas. Loodame, et sarnaselt Vilniusele ja Tallinnale aktiveerub ka Riia korteriturg, kus Balti suurima linna kohta on viimastel aastatel uute korterite pakkumist selgelt liiga vähe, rääkis Trink.

Trinki sõnul moodustas ettevõtte kinnisvaraarenduse segmendi müügitulu esimeses kvartalis esmakordselt üle 40% kontserni kogutuludest, mis sisaldab ka kontsernile strateegiliselt mittevajalike kinnistute müüki. Korteriarenduses jätkame panustamist kvaliteetse toote arendamisele ja ehitamisele.

Merko plaanib kindlalt jätkata investeerimist elukondliku kinnisvara projektidesse ning sarnaselt eelmisele aastale alustada ka sel aastal enam kui 500 uue korteri ehitusega.

Suuremate objektidena olid Merkol esimeses kvartalis Tallinnas töös Hilton Tallinn Park hotelli ehitus, Maakri Kvartali, Öpiku Maja, T1 kaubanduskeskuse projekteerimis- ja ehitustööd ning Lennujaama trammiliini projekteerimis- ja ehitustööd. Lätis ja Leedus on suuremates töösolevateks objektideks Riia lennujaama reisijate terminal, Kauno Algirdo elu- ja ärikvartal ning Narbuto 5 büroohoone.

Merko müüs esimeses kvartalis 101 korterit kogumaksumusega 11,4 mln eurot (käibemaksuta), võrreldes 2015. aasta 3 kuuga müüdud 62 korteriga. Esimeses kvartalis käivitas Merko Tallinnas Paepargi teise tornmaja ning Tartus Kaupmehe projekti viimase kortermaja ehituse.

2016. aasta esimeses kvartalis sõlmisid kontserni ettevõtted uusi lepinguid kogumahus 22,4 mln eurot, sealhulgas BAUHAUS Rocca al Mare kaubamaja ning Tallink tennisekeskus.

Seisuga 31.03.2016 oli kontserni teostamata tööde jääk 243,5 mln eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785