5 soovitust edukaks BIMi rakendamiseks

BIM
BIM

Eestis on vaikselt edenenud ehitussektori ettevõtetes BIMi (Building Information Modelling) kasutuselevõtt. Selleks on mitmed ettevõtted loonud ka vastavad BIM projektijuhtide ametipostid. Euroopas lähevad mitmed riigid juba seda teed, et BIMi kasutamine on lausa kohustuslik. Toome välja BIMi ekspert Erik Sanford viis olulisemat soovitust edukamaks BIMi rakendamiseks.

1. Selgita.

Selgita, mis eesmärgil BIMi rakendatakse ning kuidas see muudab töötajate igapäevaelu. Kuna BIM toob endaga kaasa muudatusi harjumuspärastes protsessides, siis eeldab ta ka muutusi mõtteviisis. Oluline on, et töötajad saaksid aru BIMi potentsiaalsest väärtusest ning sellest, kuidas see nende tööd tulevikus lihtsustab.

2. Planeeri.

BIMi juurutamine eeldab muudatusi protsessides, mõtteviisis ning ka rollides. Kõik need muudatused ei toimu üleöö, seega planeeri oma tegevusi. Mõtle läbi, millal peaks BIMi rakendamisega alustama, millise projekti juures seda kasutada, kuidas seda rakendada ning kes selle eest vastutab.

3. Eesmärgista.

Eesmärgid võivad olla üldised või väga spetsiifilised, aga kõige olulisem on, et nad on meeskonnale arusaadavad ja saavutatavad. Väikesed võidud sellel teel on ülimalt olulised, aga ka iga tagasilöök õpetab ning annab suuna edasiliikumiseks.

4. Küsi meeskonnalt tagasisidet.

Uuenduste läbiviimine ei ole kerge ning on pea võimatu viia neid läbi jõuga või vastumeelselt. Inimesed peavad tundma, et nad panustavad ise millegi uue juurutamisesse ning on osa protsesside arendamises. Seega, küsi meeskonnalt tagasisidet nii tarkvara ja riistvara kohta kui ka üldistes küsimustes.

5. Koolita ja varusta.

Et edukalt täita uut ülesannet, peab meeskonnal olema teadmine, mida ta teeb, kuidas ta seda tegema peaks ja omama selleks õigeid töövahendeid. Mida rohkem on inimestel teadmisi BIMi rakendamisest, seda kindlamalt nad ennast tunnevad. Ära unusta varustada oma meeskonda vajalike töövahenditega ja seda nii tarkvara kui riistvara osas – see on investeering, mitte kulutus!.

BIMi ekspert Erik Sanford külastab järgmine nädal ka Tallinnat ning esineb BIMSummiti konverentsil.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed