23. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gert Jostov: Tallinn tuleb ruttu valmis ehitada

Technopolis Ülemiste juhatuse esimees Gert Jostov
Foto: Andres Haabu
Iga suurfirma juht tahab oma piirkondliku kontori rajada kohta, mis asub mere ääres, metsa sees, kesklinnas. Tallinnal on kõik eeldused olla just selline linn, kirjutab Tecnopolis Ülemiste juhatuse esimees Gert Jostov.

Väike riik vaevleb alatasa identiteedikriisis. Milleks meid üldse vaja on, ja kellele? Me tahaks olla sama mõjukas kui USA, sama väärikas kui London. Aga ei ole. No ei ole.

Kuid sellest ei maksa heituda. Meil tuleb üles otsida oma tugevad kohad ehk konkurentsieelised ning need ära kasutada. Ilma pikemalt juurdlemata: Eestil on ainult üks mõjukas eelis – asukoht. Miks me ei taha olla Põhjamaade Luksemburg – linn, mis asub justkui in the middle of nowhere, kuid on ometi Euroopa süda? Tahame.

Riia, sinu aeg Baltimaade pealinnana on läbi! Helsingi, juba enne tunnelit on sinu pilk pööratud Tallinna! Peterburi – mis võiks olla turvalisem seif sinu kapitalile, mille asukoht ei asu jalutuskäigust kaugemal? Stockholm, sinu paremaid ärisid tuleb juhtida sealt, kuhu kõik teed kokku jooksevad!

Kui endal pea ei jaga, võib kiigata piiri taha. Edu on saavutanud kohad, kus kultuurid kohtuvad, on teatavad kunstlikud piirangud, mida on vaja ületada, ning kellelgi on seda võimalust pakkuda. Näiteks Hongkongil ja Singapuril. Tallinn saab välja käia midagi sarnast.

Kui luua keskkond, kolib sisu ise sisse

Baltimaades tahavad äriga tegeleda paljud rahvusvahelised ettevõtted. Eriti kapitalimahukates valdkondades, kus Eesti ettevõtjad piisavalt konkureerida ei suuda, sünnivad otsused mujal – Eesti ärikeskkonda kujundatakse Stockholmist ja Helsingist – miks me seda ise teha ei taha?

Milliseid ettepanekuid Gert Jostov teeb, loe edasi Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785