• 01.10.15, 11:08
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Majaehitajad on liginullenergia tulekuks valmis

Valmismajade tootjad on liginullenergia nõuete täitmiseks valmis, tootmist takistab vaid kliendi rahakott. Näiteks on liginullenergia­majale kohustuslikud päikese­paneelid või tuulegeneraator ­ostjale liiga kallid.
Majaehitajad on liginullenergia tulekuks valmis
  • Foto: Andras Kralla
Vähem kui nelja aasta pärast saab liginull­energia hoonetest luksuse asemel standard. Aastast 2020 kehtima hakkav seadus kohustab ehitusettevõtjaid arvestama liginullenergia hoonele seatud nõuetega.
Liginullenergiahoone nõudmiste järgi ehitatud väikeelamu energiatõhususarv ei tohi väikeelamutel ületada ­­50 kWh/m² aastas, ütles puitkonstruktsioonil põhinevate element-, moodul- ning kivimajade projekteerimise ja ehitusega tegeleva ettevõtte OÜ Nord Homes kaasasutaja ja arendusjuht Kristjan Vendik.
Tavainimesele ehk rohkem tuttava energiatõhususarvu klassi järgi kuulub liginull­energia maja A-energiaklassi. Liginullenergiamaja juures eeldatakse, et elektrit toodetakse lokaalselt ehk krundi piires taastuvate energiaallikate baasil. Levinuim variant on päikesepaneelid.
Vendiku sõnul on tüüp-, element- ja moodulmajade konstruktsioonide tootmisel oluline järgida, kuidas on tehtud energiaarvutused ja millised on soojapidavuse ning õhutiheduse näitajad, et ette nähtud energia­tõhusus ka päriselt paika peaks.
Pikemalt loe Äripäeva ehitusrubriigist või reedel tasuta ilmuvast uudiskirjast. Uudiskirjaga saad liituda artikli all.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 18.10.24, 13:56
Ehitusmaterjalide müüja Karl Bilder: põrandaluukide müük on aastaga oluliselt kasvanud
Põrandaluugid ja nende kasutamine ehitusobjektidel tekitab teinekord küsimusi – kus, milleks ja milliste hoonete või rajatiste puhul on neid mõistlik kasutada?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele