30. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik loob võimalused innovatsiooni toetavate hangete korraldamiseks

Foto: Pixabay
Ettevõtlusminister allkirjastas käskkirja, millega luuakse toetusskeem, et kasvatada riigist targem tellija ning kasutada avaliku sektori hankeid senisest enam innovaatiliste lahenduste hankimiseks teatas Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Ettevõtlusminister Liisa Oviiri sõnul peitub riigihangetes seni kasutamata innovatsioonipotentsiaal, mida teised Euroopa riigid on asunud juba jõuliselt kasutama. Eestis korraldati eelmisel aastal ligi 4 miljardi euro väärtuses riigihankeid. Kui ka paar protsenti riigihangete kogumahust suunata teadlikult innovatsiooni edendamisse, on ministri hinnangul sellel ettevõtluse arengule suurem mõju kui nii mitmelgi otsetoetustel.

„Selleks, et ettevõtlust arendada, peab aga riik oskama korraldada innovatsiooni toetavaid hankeid,“ ütles ettevõtlusminister Liisa Oviir, „sest kui riik oskab oma rahakotti arukalt kasutada, hankides uudseid lahendusi, ergutab see ettevõtjaid innovatsiooni pakkuma.“

Innovatsiooni toetav hange tähendab seda, et hankedokumentides detailselt kirjeldatud toodete või teenuste asemel hangitakse lahendusi püstitatud probleemidele. Selline lähenemine eeldab loovat mõtlemist nii hankijatelt kui ka lahendusi väljatöötavatelt pakkujatelt.

Minister lisas, et innovatsiooni toetavaid hankeid on vaja selleks, et anda lahenduste loojatele ehk pakkujatele võimalus oma innovaatiliste projektidega ka edaspidi tulu teenida.

„Kui ettevõtja läheb innovaatilisse hankesse ja töötab välja mingi uue võimaluse, siis intellektuaalne omand peaks kokkuleppel hankijaga jääma talle ja ta saab sama lahendust ka mujale müüa. Nii on pakkuja saanud hankija näol esimese kliendi ja tõestuse, et loodud innovaatiline lahendus ka tõesti töötab,“ selgitas Oviir.

Kuna innovatsiooni toetava hanke korraldamine on märkimisväärselt erinev tänasest suhteliselt konservatiivsest riigihangete korraldamise praktikast ja eeldab nii pakkujalt kui ostjalt oluliselt suuremat nutikust, töötaski Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium välja toetusskeemi vastava pädevuse suurendamiseks. Ettevõtlusministri allkirjastatud käskkirja eesmärk on töötada välja juhendid, jagada parimaid praktikaid, koolitada ja nõustada hankijaid ja pakkujaid, kaasata eksperte jne. Toetusskeemi viib ellu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS), kaasates selleks olulisi partnereid nii era- kui ka avalikust sektorist.

2016. aastal plaanib EAS alustada innovatsiooni toetavate hangete pilootfaasiga, et toetada selliseid hankeid, mille eesmärk on soetada uudseid lahendusi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785