29. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas on õigus nõuda kooskõlastamist alla 20 ruutmeetrise ehitise puhul?

Abihoone
Foto: Villu Kraan
Ehitusuudiste poole pöördus lugeja, kes uuris, kas kohalikul omavalitsusel on õigus nõuda uue ehitusseadustiku valguses ehituslikku kooskõlastust alla 20 ruutmeetri hoone ehitamise puhul. Lugeja küsimusele vastas advokaadibüroo Hedman Partners vandeadvokaat Liisa Linna.

Lugeja küsimus: Tutvusin põhjalikult uue ehituseadustikuga ning plaanin juulis alustada väikese abihoone ehitusega. Helistasin Maardu Kohalikku omavalitsusse (KOV) ning sain vastuseks, et ehitusteatis tuleb igal juhul esitada. Ehk siis minu planeeritav 16m2 ruudune abihoone vajab KOV kooskõlastamist ka juuli kuus. Kas tegemist on ametniku teadmatusega uue seadusega või jääb neil ikka õigus nõuda kooskõlastamist ka alla 20m2 ehitiste puhul, kuigi see määrus on vastuolus uue seadusega?

Vastab  Hedman Partners vandeadvokaat Liisa Linna.

Uue ehitusseadustiku kohaselt ei ole vajalik elamut teenindava kõrvalhoone ehitamiseks esitada kohalikule omavalitsusele ei ehitusteatist ega ka ehitusprojekti, kui selle hoone ehitisealune pind jääb alla 20 ruutmeetri ja kõrgus alla 5 meetri. Sealjuures tuleb aga tähele panna, et ehitusprojekt tuleb siiski koostada ja ehitamine tuleb läbi viia seadustiku põhimõtteid (hea ehitustava, ohutust, asjatundlikkust ja keskkonnasäästlikkust) järgides.

Kohaliku omavalitsuse ehitusmäärus kehtib 1. juulist 2015 edasi vaid selles osas, milles see ei ole vastuolus uute seadustega (ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse § 7 lg 1). Seega, ei kehti edasi valla/linna ehitusmääruse nõue esitada alla 20 ruutmeetrise ehitisealuse pindalaga ning alla 5 meetrise elamu kõrvalhoone ehitamiseks ehitusteatist.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785