Autor: Eva Kiisler • 26. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: energiasäästlik büroohoone on arendajale liiga kallis

Nordecon AS juhatuse esimees Jaano Vink
Foto: Andres Haabu
Kuigi soovist liginullenergiahooneid ehitada on palju juttu, seab hinnavahe võrreldes traditsiooniliste lahendustega arendajate soovidele piirid, rääkis Nordeconi juhatuse esimees Jaano Vink Kinnisvarauudiste tänasel konverentsil Säästlik hoone.

Vingi sõnul ei hoia arendajaid liginullenergiahooneid ehitamast tagasi mitte skeptitism energiatõhusate lahenduste ja liginullenergiatemaatika temaatika suhtes, vaid investeerimisvõimalused.

“Julgen öelda, et sel puhul kehtib isegi mitte 20/80, vaid 10/90 reegel. 90 % arendajaid või tulevase hoone rajajaid selgelt küll tahab, räägib ja mõtleb energiatõhususest ja erinevatest lähtepunktidest võetuna madal- või liginullenergiamajadest. Karm reaalsus jõuab pärale juba enne esimesi tegevusi, isegi mitte ehitades, aga juba projekteerimisel,” rääkis Vink. “ Tellijad soovivad täna ehitada võimalikult soodsaid hooneid. Sõnades arvestatakse hoone elutsükliga palju, aga reaalses elus väga vähe. Tellijad ei otsi kahekümneaastast tasuvusperioodi.”

Vink tõi välja, et kuigi “tavalise” ja energiatõhusa hoone ehitamise arvestuslik hinnavahe öeldakse olema 50 – 100 eur ruutmeetri kohta, kujuneb hinnavaheks enamasti siiski 200 eur ruutmeetri kohta,  sest alla selle on ehitajal keeruline häid lahendusi pakkuda. 

“Rusikareeglina maksab keskmise büroohoone ruutmeetri ehitamine ilma käibemaksuta praegu 700 eur. Seega on kallinemisprotsent energiatõhusa hoone rajamisel päris suur ja lööb tellijal jalad alt, ” sõnas ta. 

“Tehnilisi piiranguid liginullenergiahoonete ehitamiseks meil tänases situatsioonis ei ole, iga endast lugupidav insener ja ehitusettevõte suudab selle valmis ehitada. Kuid hangete puhul näeme, et tellija vaatab meile otsa ja küsib, et mis mõttes teil on ruutmeetri hind kallim? Üksi ehitaja ei lähe tellijale pakkuma kallimat asja, vaid seda, mida küsitakse,” ütles Vink. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785