20 veebruar 2015

Soomlased hoiatavad: ärge pingutage liginullenergia eesmärkidega üle

Foto: FinZeb

Soome kinnisvaraomanike liidu RAKLI juht Jyrki Laurikainen hinnangul on soomlaste liginullenergia töörühma Finzeb poolt esitatud liginullenergia hoonete eesmärkidega üle pingutatud. Kui majad hakkavad kasutama uusi katsetamata tehnoloogiaid, peaksid uute hoonete garantiiajad olema võrreldes tänase tunduvalt pikemad, kirjutab Rakennuslehti.

„Minu arvates on mõistlik seada realistlikud eesmärgid, et mitte esile kutsuda liiga palju riske,“ ütles Laurikainen. Laurikaineni sõnul on praegu välja töötatud normidega üle pingutatud ja see seab suure riski alla eesmärkide saavutamise . 

Vaja pikemat garantiiperioodi

„Investeerimisotsuste tegemisel on oluline, et ehituslikult on tegelikkuses võimalik liginullenergia eesmärke saavutada. RAKLi kogemus on näidanud, et uute tehnoloogiate kasutuselevõtu puhul võtab kuni 2 aastat aega, et seadmed oma lõppvõimsuse või siis suudavad energiasäästu pakkuda. Sellest tulenevalt arvan,  praegused garantiiajad ei ole liginullenergiahoonete puhul piisavad. Hanke osapooled vajavad pikemat koostööd ja vastutust pärast objekti valmimist,“ märgib Laurikainen.

Liiga ranged nõuded võivad tekitada probleeme

Soome ehitussektoris on kogunenud juba palju kogemusi energiatõhusate hoonete õnnestumistest kui ka ebaõnnestumistest. Laurikaineni sõnul tuleb seda teadmistebaasi, kogemusi ja riske kindlasti arvesse võtta. Lähtuvalt sellest on tarvis ette valmistada ka seadusandlus. Laurikaineni arvates on väga oluline, et nõudmistega ei muututa liigselt rangeks, mis võib halvimal juhul viia üleinvesteerimiseni, ebarentaablite lahendusteni ja hoonete sisekliima kvaliteedi probleemideni.

Kinnisvara investeerimisotsused põhinevad Laurikaineni hinnangul tulude ja riskide hindamisele, ning olulisel kohal on energiasäästu võimalused kogu hoone elutsükli jooksul.

Jaga lugu:
Seotud lood
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785