Soomlased hoiatavad: ärge pingutage liginullenergia eesmärkidega üle

Liginullenergia büroohoone Soomes
Liginullenergia büroohoone Soomes

Soome kinnisvaraomanike liidu RAKLI juht Jyrki Laurikainen hinnangul on soomlaste liginullenergia töörühma Finzeb poolt esitatud liginullenergia hoonete eesmärkidega üle pingutatud. Kui majad hakkavad kasutama uusi katsetamata tehnoloogiaid, peaksid uute hoonete garantiiajad olema võrreldes tänase tunduvalt pikemad, kirjutab Rakennuslehti.

„Minu arvates on mõistlik seada realistlikud eesmärgid, et mitte esile kutsuda liiga palju riske,“ ütles Laurikainen. Laurikaineni sõnul on praegu välja töötatud normidega üle pingutatud ja see seab suure riski alla eesmärkide saavutamise . 

Vaja pikemat garantiiperioodi

„Investeerimisotsuste tegemisel on oluline, et ehituslikult on tegelikkuses võimalik liginullenergia eesmärke saavutada. RAKLi kogemus on näidanud, et uute tehnoloogiate kasutuselevõtu puhul võtab kuni 2 aastat aega, et seadmed oma lõppvõimsuse või siis suudavad energiasäästu pakkuda. Sellest tulenevalt arvan,  praegused garantiiajad ei ole liginullenergiahoonete puhul piisavad. Hanke osapooled vajavad pikemat koostööd ja vastutust pärast objekti valmimist,“ märgib Laurikainen.

Liiga ranged nõuded võivad tekitada probleeme

Soome ehitussektoris on kogunenud juba palju kogemusi energiatõhusate hoonete õnnestumistest kui ka ebaõnnestumistest. Laurikaineni sõnul tuleb seda teadmistebaasi, kogemusi ja riske kindlasti arvesse võtta. Lähtuvalt sellest on tarvis ette valmistada ka seadusandlus. Laurikaineni arvates on väga oluline, et nõudmistega ei muututa liigselt rangeks, mis võib halvimal juhul viia üleinvesteerimiseni, ebarentaablite lahendusteni ja hoonete sisekliima kvaliteedi probleemideni.

Kinnisvara investeerimisotsused põhinevad Laurikaineni hinnangul tulude ja riskide hindamisele, ning olulisel kohal on energiasäästu võimalused kogu hoone elutsükli jooksul.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed