22. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amholdil valmisid viie Londoni büroohoone projektid

Selle aasta aprillis valmisid Amhold ASi inseneri- ja arhitektuuribüroo poolt Londonis viie büroohoone rekonstrueerimise projektid.

Amhold on Inglismaal ja Šotimaal tegev olnud juba 2010. Aastast, kuid alles möödunud aastal jõuti laiaulatusliku kõiki inseneri- ning arhitektitöid hõlmava komplekstellimuseni.

„Inglismaal on nõuded projekteerimisbüroodele väga kõrged ning tavapäraselt osaleb konkurssidel umbes 20 kuni 40 firmat,“ rääkis Amholdi tegevdirektor Arvu Mägi. Büroohooned, mis Amholdilt rekonstrueerimise projektid said, asuvad Londoni kesklinnas Catherine Place 35, Buckingham Gate 55/56, High Holborn 233, Millbank Tower 30 ja Queen Anne´s Gate 21.

„Projekteerimistöö oli väga mitmepalgeline ning teostada tuli olemasolevate hoonete tarindite ja tehnosüsteemide mõõdistamis- ning uurimistööd, koostada vajalike lammutus- ja demontaažitööde dokumentatsioon, uute rentnike ruumiprogrammi planeering, kujunduse ning sisustuse kavandamine, tehnosüsteemide (elektri-, ventilatsiooni-, jahutuse-, kütte-, vesivarustuse-, sprinkler- ja kanalisatsioonisüsteemid jt - Toim) rekonstrueerimiskavad; ohutuslahendused ja turvaabinõud,“ loetles Mägi.

Kõrged ja üllatavad nõudmisedMägi toonitas, et lisaks eelnevale oli kohustuslik analüüsida võimalike riskide suurust ja mõju nende avaldumisel. Näiteks analüüsiti rahvarahutuste, sissemurdmiste, vandalismi, tsentraalsete tehnosüsteemide avariide ja küberrünnakute võimalusi ning kavandati vastumeetmete lahendused.

Projekteerimislahendustes pidi Amhold arvestama muuhulgas ka nn Smart Building, Green Building ning keskkonnahindamise reegelistiku BREEAM nõuetega.

Inglismaa projekteerimisbüroodele esitatavaid kõrgeid nõudeid iseloomustab ka märkimisväärne vastutuskindlustus, mis peab olema vähemalt 10 miljonit £, lisaks sellele nõutakse üldise tsiviilvastutuskindlustuse olemasolu summas 15 miljonit £. Lepingulise töö saamisel on lisaks kindlustuspoliisidele vaja esitada pangatagatis minimaalselt 10 kuni 20% töö väärtusest, rääkis Mägi.

Põhjalik pakkujate kontrollPakkumuse esitamiseks oli Amholdi tegevdirektori sõnul nõutud erinevad sertifikaadid, krediidireitingud, projekteerimismeeskonna CV-d, tegevusload, referentside kirjeldused, tellijate soovitused. Samuti nõuti üksikasjalikku metodoloogiat kavandatavast tööst, ajagraafikut ja kõikvõimalike riskidega toimetulemise kavasid.

Tellija tutvus ja kontrollis Amholdi kolme viimase aasta 30-t referentsobjekti tööd ning küsis soovituskirju varasematelt tellijatelt.

„Lõppvoorus käis tellija esindaja ka meie Tallinna büroos, teostatud objektidel ning vestles isiklikult kavandatava projekteerimismeeskonnaga, kontrollis üle meie erialase tarkvara ja tehnilised võimalused,“ selgitas Mägi.

Inglismaal rekonstrueerimine hoogustumasInglismaal on alanud 90-ndatel ja varem ehitatud hoonete rekonstrueerimise ajajärk. Hoonete tehnosüsteemid vajavad välja vahetamist intelligentse ja keskkonnasäästliku põlvkonna vastu ning seejuures peab arvestama järk-järgulise uuendamise vajadusega ning selleks juba ette võimalusi looma.

„Täiesti kardinaalselt on muutunud kasutajate planeeringulised vajadused disaini, funktsionaalsuse ja sisekliima osas ning seda kõike on vaja teha minimaalsete ehitus-, kasutus- ja hoolduskulude tingimustes selliselt, et keskkonda jäetav jalajälg kogu hoone eluea jooksul ei oleks märkimisväärne.

Kaasati kogenud spetsialistidLondoni projekti kaasas Amhold mitmeid varem Inglismaal töötanud või õppinud Eestist pärit insenere. Ettevõtte töötajad on läbinud BREEAM, CDM koordinaatori ja teisi spetsiaalkoolitusi ning sertifitseerimisi, mille olemasolu peetakse hangetel elementaarseks.

„Tallinna Tehnikaülikooli lõpetanud ehitusala insenerid on tegelikult võimelised suhteliselt lühikese ajaga omandama kohalikke ehitusreegleid ja -tavasid ning konkureerima tippspetsialistidega rahvusvahelisel tööturul,“ tõi Mägi välja. Ta lisas, et Londonis on neil ka mitmeid  koostööpartnerid, kes aitavad spetsiifiliste bürokraatiailmingutega toime tulla. Samuti teeb Amhold koostööd RIBA ja inseneriala ametiliitudega.

Parimad lahendused patenteeritudSuurbritannias ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigis on Amhold patenteerinud ka mitmed hoonete rekonstrueerimislahendused. Nii on patendi saanud vahelagedesse tehnokommunikatsioonidele šahtiavade rajamise lahendus; olemasoleva korrusmaja kandeseina asendamine post-tala tarinditega; välispiirete seestpoolt õhukese komposiitmaterjaliga soojustamise lahendus integreeritult hoone kliimasüsteemiga; olemasoleva hoone alla, mida ei või demonteerida (näiteks ehitismälestis), uue ehitise  (näiteks mitmekorruseline parkla, metroo- või kaubaterminaal jt) rajamise lahendus.

Kuigi Amholdil on ka Londonis büroo, toimub põhiline inseneritöö Tallinna büroos ning on oluline, et valdav enamus tööjõumaksudest laekub Eesti riigikassasse. Sellise töökorralduse puhul saavad insenerid ja arhitektid elada neile loomupärases sotsiaalses ja kultuurilises keskkonnas, töötades samaaegselt rahvusvahelises aktiivses erialases suhtluses ja konkurentsis.

AS Amholdi koostas Londoni südalinnas asuvatele majadele rekonstrueerimise projektid
Foto: AS Amhold

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785