Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poorbetoonist ehitatud maja ei vaja täiendavat soojustamist

CM. Aeroc Jämerä AS-i müügidirektor Margus Oja sõnul tuleb energiasäästliku maja ehitamiseks teha õiged otsustamised juba maja projekteerimisel.

Hoonete energiatõhusust mõjutab maja arhitektuurne projekt, paiknemise asukoht, asetus ilmakaarte suhtes ning loomulikult ehitusmaterjalid, aga ka kütte- ja ventilatsiooniseadmete valik.

„Valesti projekteeritud majas kulutavad omanikud küttekuludele oluliselt rohkem kui hästi läbimõeldult projekteeritud ja ehitatud hoones. Energiasäästuga käivad käsikäes tõhusa küttesüsteemi, soojatagastusega ventilatsioonisüsteemi, efektiivse valgustuse ja taastuvenergia, eelkõige päikeseenergia, kasutamine ning vajaduspõhine automaatikasüsteem, mis reguleerib inimese eest ruumide temperatuuri ja õhuvahetust,“ loetleb Oja.

Oja lisab, et kui eesmärgiks on võetud äärmuslikult madal energiatarbimine, ei saa projektiga väga mängida – põneva välisilmega sopilise ja igas suunas suurte akendega maja omanik maksab kütte eest alati rohkem kui tavapärase ristkülikukujulise, ainult päikese poolses küljes  paiknevate  suurte akendega kodu omanik. Kindlasti ei tohi energiasääst olla maja projekteerimise ainuke eesmärk, veelgi olulisemad on siiski meeldiv ja tervislik mikrokliima, vajadustele vastav ruumiplaneering ning ümbruskonnaga sobiv maja välisilme.

Väga olulised on muidugi ka materjalid, millest hoone on ehitatud. Kuna põhjamaises kliimas tuleb reeglina nii kivi kui ka puithoone puhul oluliselt rohkem panustada soojustusele kui soojal maal asuvate hoonete puhul, on Aeroc Jämerä toonud turule spetsiaalselt meie kliimasse sobiva õhulise poorbetoonploki AEROC EcoTerm Plus.

Seisev õhk parim soojaisolaator

Poorbetoon on poorse struktuuriga kivipõhjaline materjal, mille valmistamiseks kasutatakse liiva, tsementi ja vett nagu tavabetoonigi valmistamiseks. Erinevalt tavabetoonist on aga poorbetoonis veel lupja, kipsi ja väheses koguses alumiiniumi, mille reageerimine annab materjalile omase poorse struktuuri. Poorbetoon koosnebki suures osas õhust – õhusisaldus kergemates toodetes on 85-90%, samas on materjali kandevõime piisav 3-4 kordsete hoonete püstitamiseks.

Seesama poorbetooni suletud poorides paiknev õhk annab toodetele suurepärased soojusisolatsiooniomadused. Just nimelt tänu rohkele õhusisaldusele ja kinniste pooridega õhutihedale struktuurile on AEROC EcoTerm Plus plokkide kuiva materjali soojuserijuhtivus äärmiselt madal: 0,072 W/mK, mis on vaid kaks korda suurem kui soojustusmaterjalidel nagu EPS või mineraalvill. Poorbetoon on ainus kivimaterjal, millest on võimalik ehitada ühekihilisi soojapidavaid välisseinu ning mis ei vaja Eesti kliimas täiendavat soojustamist. Samuti ei teki materjali välisseintes kasutades kasutades külmasildu.

Tallinna Tehnikaülikooli ehitusfüüsika professor Targo Kalamees sõnab, et poorbetoonplokkidest majade projekteerimisel on oluline, et projekteerija teaks materjali omadusi nagu soojuserijuhtivus, veeauruerijuhtivus, niiskusmahtuvus, veeimavus jne erinevatel keskkonnatingimustel , sest see loob eelduse energiatõhusate ja niiskustehniliselt turvaliste tarindite projekteerimisele.

„Materjali omadused on tavaliselt keskkonnatingimustest sõltuvad. Näiteks niiskemas keskkonnas on soojuserijuhtivus ja niiskusjuhtivus suurem. Poorbetoonplokkide puhul on näiteks ehitusniiskuse väljakuivamine ja kaldvihmamõju need, millele peab projekteerija ja ehitaja erilist tähelepanu pöörama,“ räägib Kalamees. „Tuleb tunnustada eesrindlikke materjalitootjaid, kes tunnevad oma materjaliomadusi ja suudavad nendest ka projekteerijatele rääkida.“

AEROC poorbetoonist majad sobivad väga hästi koduks allergikutele, kuna tegemist on looduslikult puhta materjaliga, mis ei sisalda ega erita mingeid kahjulikke aineid. Tänu materjali soojust ning niiskust akumuleerivatele omadustele on neis majades meeldiv ühtlane mikrokliima. Lisaks on poorbetoon väga hästi töödeldav, mistõttu on ehitusplatsil plokkide mõõtu saagimine, seintesse soonte freesimine ja avade puurimine lihtne ning kiire.

AEROC-i plokkidest ehitatud madalenergiamaja energiatarve vastab ootustele

2011. aasta kevadel valmis Saaremaal Kuressaares üks esimesi AEROC EcoTerm Plus 500 plokkidest ehitatud välisseintega maju, mille projektijärgne arvestuslik energiatarve on 60kWh/m2 aastas ja hoone liigitus tollal kehtinud nõuete alusel kõrgeimasse A-klassi. Seoses energiaklasside piiride nihutamisega 2013. aastal liigitub hoone praeguste nõuete alusel madalenergiamajaks ja kuulub B-klassi. Juba esimesel ehitusjärgsel aastal mõõdetud reaalsed energiatarbimise tulemused olid ligilähedased arvestuslikele. Praeguseks on välisseintest ehitusaegne niiskus välja kuivanud ja 2013. aasta tegelik elektritarbimine 54,76 kWh/m² osutus isegi väiksemaks, kui on projektijärgne arvestuslik tarbimine 60 kWh/m² aastas.

Majaomanik Hendrik Allik otsustas AEROC-i plokke kasutada tänu ühe Soome tuttava soovitusele. „Suurtest 500 mm paksustest plokkidest tundub maja tugeva kindlusena. Aeroci toodete terviklahendus, kuhu kuuluvad ka põranda ja laepaneelid, eraldavad maja sisekliima käredast pakasest või siis suvisest palavusest,“ räägib ta ja lisab, et maja lõplik kuivamine võttis aega kolm aastat. „Viimasel aastal on tekkinud konstruktsioonidesse küll paar mikropragu, kuid üldiselt oleme rahul ja julgeme soovitada ka teistele,“ ütleb Allik.

Kuressaares asuva maja igakuine elektriarve kogu 165 m² hoone elektritarbimise eest, sisaldades nii kütet ja sooja vett kui ka valgustust kui ka kõiki majapidamisseadmeid, jäi ka kõige külmematel eelmise aasta kuudel alla 200 euro.

Selleks, et enda pere vajadustele vastavat madalate küttekuludega maja ehitada, tuleks konsulteerida Aeroc Jämerä AS-i spetsialistidega. Soojapidavast poorbetoonist terviklahendusel põhineb Jämerä kivimaja, mille äritegevuse omandas Aeroc 2012. aastal.Aeroc Jämerä AS on Aeroc International gruppi kuuluv AEROC poorbetoontooteid valmistav ehitusmaterjalitööstuse ettevõte Eestis. Lisaks Eestile eksporditakse toodangut Aeroci ehitusmaterjalidena või Jämerä majakomplektidena kõikidesse Balti ja Skandinaavia riikidesse ja Peterburi ning Kaliningradi piirkondadesse Venemaal.

„Täna käib meil aktiivne Jämerä kaubamärgi tutvustamine Eestis ning teistele turgudele laienemine. Lisaks algsele päritolumaale Soomele on Jämerä kontor ka Sankt-Peterburgis . Soovime pakkuda oma klientidele võimalikult terviklikku kivimaja lahendust ning koostöös partneritega suudame pakkuda nii projekteerimist kui ka viimistlemata kinnise majakarbi ehitamist“ räägib Margus Oja.

www.aeroc.ee

Selle artikli ilmumist toetas:Aeroc Jämerä AS

www.jamera.ee

Foto: AEROC Jämerä AS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785