Autor: Liis Ilves • 5. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, kuidas kavandada energiasäästlikku ja atraktiivset ärihoonet

Energiasäästliku ärihoone kavandamisel tuleks lähtuda energiatõhususe põhimõttest ja konsulteerida spetsialistidega.

Hiljuti avati Tallinna sadamapiirkonnas energiasäästlik Navigatori büroomaja, millel on LEED Goldi sertifikaat. Maja ehitust juhtinud investeerimisfirma Capital Mill arendusjuht Tanel Samuel usub, et nii-öelda klaaskuubikute, kus maast laeni on ainult klaas, aeg hakkab läbi saama ning ­uute hoonete rajamisel lähtutakse üha rohkem energia­säästlikkusest.

Navigatori ärimaja ei ole aga sugugi ­ainus energiasäästlik hoone, mis on hiljaaegu pealinna kerkinud. Äsja avas tänapäevase säästliku terminali Eesti üks kiiremini kasvavaid logistikafirmasid Logistika Pluss. “Kvaliteetseid seadmeid ja usaldusväärseid partnereid kasutades muutsime Logistika Plussi loodushoidliku mõtteviisi äriliselt tulusaks,” rääkis ettevõtte juht Toomas Orutar.

Lisaks lähtutakse keskkonnasõbralikkusest ja energiasäästlikkusest Ülemiste City tehnoloogialinnakusse rajatavates büroomajades. Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimees Gert Jostovi sõnul võimaldab energiasäästlikkus pakkuda rentnikele optimaalse energiatarbimise juures hea sisekliima ja keskkonnaga ruume.

8 sammu kuidas kujundada nutikat ärimaja

1. Kavanda targalt.

“Kui kõike algusest peale targalt kavandada, siis energiasäästlikkuse suurendamine praktiliselt mingeid olulisi piiranguid ei tekita,” rääkis Gert Jostov. Tema sõnul tuleks juba hoone kavandamisel ja projekteerimisel lähtuda energiatõhususe põhimõtetest. “Hoone väliskarp on soojapidav, akende osakaal välisseintes on optimaalne, tehnosüsteemid projekteeritakse vähe energiat tarbivatena,” loetles Jostov mõningaid aspekte, mida tuleks jälgida.

“Ehitusprotsessis järgitakse rangelt projektdokumentatsioonis ette nähtud energiatõhususe lahendusi ja nõudeid ning selles suhtes ei tehta mingisuguseid järeleandmisi,” märkis Jostov.

2. Kasuta spetsialiste.“Nii Eestist kui ka välismaalt on võimalik kaasata inimesi, kes annavad head nõu, mismoodi mingeid asju juhtida,” soovitas Tanel ­Samuel. Ta rääkis, et Navigatori ärimaja projekti puhulgi kasutati tehnoseadmete valikutel erinevaid konsultante. Lisaks soovitas Samuel käia väljas vaatamas, mismoodi teised ehitavad, ning kasutada innovaatilisi lahendusi.

3. Vali säästlik küttesüsteem. Ärihoone ei pea sõltuma vaid ühest energialiigist. “Me oleme oma logistikakeskuses küttesüsteemi üles ehitatud nii, et see võimaldab valida parajasti soodsaima kütuse,” rääkis Toomas Orutar. Põhiosa ­logistikakeskuse päevasest elektritarbest kaetakse tema sõnul päikesekiirgusega. “Laadimis­alale ehitasime laadimissildade tamburid, mis vähendavad märgatavalt soojuse kadu laost,” ütles Orutar.

Ülemiste City soojusallikaks on kõrge kasuteguriga kondensaat­katel. “Võimaluse korral kasutatakse taastuvatel energiaallikatel tuginevaid lahendusi,” lisas Jostov. Ventilatsioonisüsteemid tehakse tehnoloogialinnakus soojustagastusega. “Enne välisõhku juhtimist võetakse heitõhust ära soojus, mida kasutatakse ventilatsiooni sissepuhkeõhu soojendamiseks,” selgitas Jostov.

Sammudest 4 - 8 loe lähemalt 5. veebruari Äripäeva paberlehe Ehituse rubriigist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785