Peterson: ETÜ 2013 muudab lepingud läbipaistvamaks

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indreks Petersoni hinnangul aitab töövõtulepingute üldtingimuste sõlmimine aitab ühelt poolt kaasa nii lepingute lihtsusele kui ka läbipaistvusele.

“Pahatihti üritatakse üksteist üle kavaldada ja erinevaid juriidilisi nõkse “ridade vahele” kirjutada,” lausus ta ja lisas, et üldjuhul kipuvad ehituslepingute konstruktsioonid olema keerukad, lohisevad ja vormilt väga erinevad. “Aeg-ajalt tekib tunne, et projektijuhi põhiväärtus ei ole mitte niivõrd tema insenertehniline pädevus, kuivõrd tema ehituslepingute juriidilise haldamise ja tõlgendamise oskus.”

“Selliste lepingute haldamine on lepingupooltele põhjendamatult koormav, kuna iga uue lepinguga tuleb kõikide lepingupunktides poolte vahel eraldi uuesti kokku leppida. Lisaks on see ka kulukas, sest võimalike erimeelsuste korral tavaliselt ilma advokaatide abita hakkama ei saa,” loetles ta põhjuseid.

Petersoni hinnangul on siiani ETÜ kasutamisele tulnud head vastukaja. Näiteks on Riigi Kinnisvara AS tema sõnul välja töötanud uued töövõtulepingute põhjad, mis arvestavad just ETÜ tingimustega. Nimelt lubasid Riigi Kinnisvara esindajad, et alates sellest aastast sõlmitavate lepingutega võetakse tingimused kasutusele.

Osale arutelus

  • Pille Ivask

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed