• 30.01.14, 11:22
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Peterson: ETÜ 2013 muudab lepingud läbipaistvamaks

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indreks Petersoni hinnangul aitab töövõtulepingute üldtingimuste sõlmimine aitab ühelt poolt kaasa nii lepingute lihtsusele kui ka läbipaistvusele.
“Pahatihti üritatakse üksteist üle kavaldada ja erinevaid juriidilisi nõkse “ridade vahele” kirjutada,” lausus ta ja lisas, et üldjuhul kipuvad ehituslepingute konstruktsioonid olema keerukad, lohisevad ja vormilt väga erinevad. “Aeg-ajalt tekib tunne, et projektijuhi põhiväärtus ei ole mitte niivõrd tema insenertehniline pädevus, kuivõrd tema ehituslepingute juriidilise haldamise ja tõlgendamise oskus.”
“Selliste lepingute haldamine on lepingupooltele põhjendamatult koormav, kuna iga uue lepinguga tuleb kõikide lepingupunktides poolte vahel eraldi uuesti kokku leppida. Lisaks on see ka kulukas, sest võimalike erimeelsuste korral tavaliselt ilma advokaatide abita hakkama ei saa,” loetles ta põhjuseid.
Petersoni hinnangul on siiani ETÜ kasutamisele tulnud head vastukaja. Näiteks on Riigi Kinnisvara AS tema sõnul välja töötanud uued töövõtulepingute põhjad, mis arvestavad just ETÜ tingimustega. Nimelt lubasid Riigi Kinnisvara esindajad, et alates sellest aastast sõlmitavate lepingutega võetakse tingimused kasutusele.

Seotud lood

Uudised
  • 30.01.14, 11:19
Ehitusettevõtjad: uuendatud lepingute üldtingimused võiks olla pigem reegel kui erand
Ehitusettevõtjad ja nende kliendid saavad nüüd lepingut sõlmides toetuda ühtsetele üldtingimustele. Uuendatud töövõtulepingute ETÜ 2013 sarnased ühtsed tingimused on põhjanaabritel kasutusel juba aastakümneid.
Uudised
  • 30.01.14, 12:01
Kasulikud soovitused ehitajale  standardlepingutes töövõtja seisukohast
Ehitusuudised.ee kutsub kõiki ehitusettevõtete juhte, juriste, projekt- ja hankeosakondade juhte 13. märtsil toimuvale lemmiklektori loengule, kus vaatame lähemalt ETÜ 2013 olulisi regulatsioone just töövõtja vaatevinklist ning võrdleme neid rahvusvaheliste FIDIC lepingute regulatsioonidega.
Uudised
  • 30.01.14, 11:26
Vink: lepingute üldtingimuste kasutuselevõtu roll jääb tellijatele
Nordeconi juht Vinki sõnul uuendatud töövõtulepingute üldtingimuste (ETÜ 2013)  Nordeconi ja üldse ehitusettevõtete taha kasutuselevõtt ei jää.
  • ST
Sisuturundus
  • 18.10.24, 13:56
Ehitusmaterjalide müüja Karl Bilder: põrandaluukide müük on aastaga oluliselt kasvanud
Põrandaluugid ja nende kasutamine ehitusobjektidel tekitab teinekord küsimusi – kus, milleks ja milliste hoonete või rajatiste puhul on neid mõistlik kasutada?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele