Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis tuleks maha lõhkuda sadu kortermaju

Eestis juba on sadu ning lisandub lähiaastail veel mitusada kortermaja, mis vajaks renoveerimist või lammutamist, vahendab Äripäev.

Hinnanguliselt vajab Eestis lammutamist 253 ja renoveerimist 223 probleemset korterelamut ehk kokku 476 tühja või vähemalt 25% ulatuses tühja korterelamut, selgub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud ja DTZ Kinnisvarabüroo ühisuuringust. Prognoosi kohaselt võib aastail 2013-2020 lisanduda veel 644 probleemset hoonet.

Kõige rohkem on probleemseid korterelamuid Valga maakonnas (108, sh Valga linnas 87) moodustades 17,3% maakonna korterelamutest. Probleemsuselt teine piirkond oli Ida-Viru maakond (86, sh Kohtla-Järvel 42), kus olid probleemsed 3,6% maakonna korterelamutest ning kolmas Lääne-Viru maakond (52 probleemset korterelamut), kus olid probleemsed 6,7% küsitletud omavalitsuste korterelamute koguarvust.

99% lammutamisele kuuluvatest elamutest asus piirkonnas, kus korterite hinnatase oli kuni 186 €/m2. Renoveeritavatest elamutest jäid samale hinnatasemele 84%. Korterelamutest, mis kuulusid omavalitsusse hinnatasemega kuni 186 €/m2, oli probleemseid 6,9% (sh 4,1% lammutamisele ja 2,8% renoveerimisele kuuluvaid).

Uuringu valimi moodustasid Valgamaa ja Ida-Virumaa omavalitsused ning teistest maakondadest linnad, mille korterite ostu-müügi tehingute hinnatase jäi alla 40% riigi keskmisest, samuti maakonnad, kus korterite hinnatase jäi aastatel 2008-2012 alla 30% maakonna keskmisest hinnatasemest. Valikust jäeti täielikult kõrvale Hiiu ja Saare maakond nende väikese korterelamute arvu ning suhteliselt kõrge kinnisvara hinna tõttu. Eeldati, et probleemseid korterelamuid nendes pole või on väga vähe. Vastused saadi 62 vallalt-linnalt.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785