Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 3. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Ehitustrust vaatab optimistlikult tulevikku

Eelmisel aastal tegevust alustanud ehitusettevõte AS Ehitustrust vaatab optimistlikult tulevikku, plaanides vastupidiselt muule ehitusturule järgmisel aastal käivet ja tööde hulka kasvatada.

Ettevõtte juhatuse liikme Kaido Somelari sõnul on ehitustegevus on paljuski usalduse müümine, mida toetab meeskonna suur kogemustepagas.

„Meie selle aasta ehitustööde käibeks kujuneb 7,5 miljonit eurot. Ka 2014. aastaks oleme töödega hästi kindlustatud – ca 6,7 miljoni euro eest on oleme juba lepinguid ette sõlminud ning loodame kasvatada käiveks 10 miljoni euroni,“ räägib Somelar.

Ta lisab, et kui mujal ehitussektoris tuleb järgmisel aastal langus 10-20 protsenti, on Ehitustrusti meeskond mõõdukalt optimistlikud ja hästi ette valmistunud. „Seni tehtud valikud on olnud õiged. Oleme suurema osakaaluga hoidnud eratellijate tellimusi, millele oleme juurde võtnud väiksemas mahus riigihankeid. Vastu talve ongi riigihangetest liialt sõltuvatel ettevõtetel tekkinud raskused ja tehakse märkimisväärseid alapakkumusi. Samuti on keerulises olukorras ettevõtted, kes seoses töö vähenemisega on hädas üldkulude katmisega.“

„Alapakkumused viivad paratamatult kvaliteedi arvelt ratsimiseni ning juriidiliste vaidlusteni. Alapakkujatel ei jää muud üle, kui otsida tellija tegevusest vigu ja siis suuri nõudeid esitada. See kahjustab paratamatult ettevõtte mainet ja mis veelgi hullem – sellises situatsioonis ei oska töötajad piisavalt kiiresti kohaneda ja käituvad samamoodi ka eraklientidega, kellele selline tegevus kuidagi vastuvõetav ei ole. Meie oleme orienteeritud lahenduste otsimisele, mitte vaidlemisele,“ selgitab Somelar.

Kuna Ehitustrust on suutnud hoida oma üldkulud hoida madalal, saab ettevõte pakkuda konkurentsivõimelist hinda. Puuduvad ka pangalaenud ja liisingud, mis tähendab, et pole survet pankade ega aktsionäride poolt. Somelar räägib: „Ehitusturul on probleemiks peatöövõtjate maksetähtaegu ületavad võlgnevused alltöövõtjatele. Kuna meil sellised võlgnevused puuduvad, oleme alltöövõtjate jaoks selges eelisseisus ja saame seeläbi soodsat hinda pakkuda.“

Ehitustegevus on tema sõnul siiski paljuski usalduse müümine ning Ehitustrusti meeskonna kogemuste pagasiga on see võimalik. Olulised on põhjalikud, rida-realt koostatud eelarved, mis on tellijatele arusaadavad ning prognoosivad õigesti hoonete ehitusmaksumust.

Esimesed valminud objektid

Mullu juulis asutatud ettevõttel saab detsembris esimene aasta ehitustööde teostamist. Esimesed kuud tegeleti ettevõtte käivitamise, meeskonna komplekteerimise ja tööde hankimisega ning objektidega alustati aasta lõpus. „Meil on läinud hästi: meeskond on tänaseks edukalt komplekteeritud ning suurte kogemustega meeskonda on hästi sulandunud noored insenerid,“ ütleb Somelar.

Valminud ja tellijatele on üle antud TÜ raamatukogu lugemissaal, Lõunakeskuse riiulparkla ja juurdeehitus ning Effex’i lao- ja büroohoone. Oktoobris alustati uusima projektiga -  Päästeameti ja Häirekeskuse Tartu ühishoonega, mis on ühe- kuni kolmekorruseline 4326 m2 netopindalaga hoonekompleks. Objekti rajatakse konsortsiumis Maru Ehitusega.

Lisaks käib ehitus täie hooga Pärnu Keskuse objektil. Tänaseks on hoone karp suletud, heakorratööd lõpetatud ja teostatakse sisetöid. 2014. aasta kevadel avatav uus ehitatav keskus on ühendatud olemasoleva keskusega mitmel tasandil ja nii moodustub erinevate hoonetega ühtne kompleks. Samuti on sisetöödeni jõutud Nõo Lihatööstuse laienduses, mis alustab täie võimsusega tööd naistepäeval.

Miks vahetas ettevõte nime?

Hiljuti muutis ettevõtte ärinime ja tegutsemisvormi. „Nimi Ehitustrust meeldis kõigile ettevõtte loojatele, sest see on meeldejääv,“ selgitab Somelar ja selgitab, et kuna OÜ Ehitustrust nimeline ettevõte eksisteeris 2010nda aastani Abja vallas Viljandimaal, registreeriti alguses nimeks OÜ Ehitustrust LE. Nüüd on aga nime lugu lõpuni viidud ja ettevõte kannab nime AS Ehitustrust.

Motiveeritud meeskond on Somelari sõnul edu saavutamisel väga oluline. „Tänaseks oleme loonud 15 töökohta ja oleme väga rahul kõigi oma töötajatega. Hoolimata kogemustest on raske leida õigeid inimesi, kes sobiksid meeskonda. Väga oluline osa näiteks meie neljaliikmelise pakkumismeeskonna edukas töös on Marko Raudsikul, kelle kompetents ja ehitusinseneri kogemused olid põhjuseks tema osanikuks saamisel.“

Somelar nendib, et praegu võiks olla uute töötajate leidmiseks hea ajastus, kuna mitmed ettevõtted plaanivad koondamisi. Kuna järgmisel aastal planeerib Ehitustrust juurde luua 2-3 töökohta, suudetakse ehk mõne hea ehitusinseneri maandumist pehmendada?

Samuti loodab Ehitustrust pakkuda tööd ehituseriala ülikooli lõpetajatele ja võtta suveks kogemusi omandama mõned praktikandid.

Selle artikli ilmumist toetas

Foto: Ehitustrust
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785