16. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Võimsad akutööriistad vähendavad oluliselt ehitusobjekti energiakulu

Jutt sellest, kuidas akutööriist võtab juhtmelt leiva, oleks veel kaks aastat tagasi olnud paljas sõnakõlks.

Kuid nüüd enam mitte – poolteist aastat tagasi andis Metabo oma 4,0 Ah akut turule tuues selge tormihoiatuse ning nüüd vormistas ta selle trendi lõplikult. Esimesena maailmas on Metabo arsenalis nüüd olemas ka 5,2 Ah aku!

Liitiumioonakude tootjad on seltskond, keda üha vihasemalt survestab tarbjate kasvav mugavusjanu. Oleks ju tore, kui nutitelefon kestaks laadimata nädala, sülearvutist kannataks HD-kvaliteedis vaadata kaks pikka filmi järjest või sõita elektriautoga ühe laadimisega Tallinnast Tartusse ja tagasi.

Kõik need soovid sõltuvad sellest, kui palju energiat suudetakse võimalikult kompaktsesse akupatareisse sisse suruda, kuid näiteks elektriautodest rääkides pole loodetud suurt läbimurret veel toimunud. Teisalt on sülearvutite ja elektriautode juures õpitu jõudnud ka akutööriistadeni ja on põhjustamas selles segmendis kui mitte revolutsiooni, siis “riigipööret” ehitussektoris kohe kindlasti.

Kaks kolmandikku kestvust juures

Võrreldes siiani levinud 3,0 Ah akudega kestab 4,0 Ah aku tootja kinnitusel ühe laadimisega 33% enam ning 5,2 Ah koguni 75% kauem. Maakeeli tähendab suurem ampertund kestvuse ja sitkuse kasvu - võimsamat akut tuleb laadida harvem, sellega pikeneb omakorda akude eluiga ning nad ei blokeeru nii lihtsalt - nii saab neid kasutada ka enam momenti nõudvate tööriistade juures, olgu selleks näiteks nurklihvija või siis momendikordistiga akutrell.

Võimsamad akud on samasuguse kuju ja kaaluga kui olemasolevad akupatareid ning ühilduvad kõigi praeguste ja tulevaste Metabo 18V tööriistade ja akulaadjatega. Metabo oli ka esimene, kas andis oma liitiumioonakudele laadimiskordadest sõltumatu kolmeaastase täisgarantii! Kui aku püsivus kahaneb kolme kasutusaasta jooksul märgatavalt või ilmnevad selle töös mingid tõrked, siis vahetatakse see tasuta uue vastu välja.

Need akud suudavad töötada täisvõimsusel temperatuurivahemikus -15 kuni +50 kraadi. Kirsiks tordil on ka hinnatase. Iga uue amperaažipõlvkonna esitlemisel on “vanad olijad” läinud soodsamaks, ehk teisisõnu saavad uustulnukad endale eelmise põlvkonna hinnataseme – aku kaal, mõõdud ja hinnatase jäävad samaks, mahtuvus aga suureneb oluliselt. Tootja enda valikust ühildub uustulnukaga hetkel 26 akutööriista - kui te liidate nüüd pikema kestvuse ning juhtmega tööriistaga võrreldes ka parema mobiilsuse, siis ongi töömees saanud endisest vähemalt poole pikemad käed.

Ootamatult nutikas

Kõnealuste uute akude juures kasutatakse Ultra-M tehnoloogiat, kus nii tööriist, aku kui ka akulaadja suudavad omavahel elektrooniliselt suhelda, et tagada optimaalseim tühjenemis- ning laadimisrežiim. Akulaadja tunneb ära, millist akut laadida soovitakse ning kohtleb teda siis vastavalt. Nii kulub suurema mahtuvusega  aku laadimiseks enam aega, kuna temasse tuleb salvestada rohkem energiat, väiksema mahtuvuse korral on aga ka ajakulu vastavalt väiksem.

"Üleküpsemise" vältimiseks on uued akud laadimise ajal ventileeritavad ning siinkohal on tegemist unikaalse Metabo poolt patenteeritud õhkjahutuslahendusega. Lisaks sellele kontrollib akutööriista kasutamise käigus iga akuelemendi elektrooniline kaitse oma hoolealuse temperatuuri ka eraldi – nii välditakse ohtlikku temperatuuritõusu või siis süvatühjenemist, mis võiks elementi pöördumatult kahjustada.

 

Kõnealused liitiumioonakud on varustatud ka põrutuskaitsmega, mis aga ei tähenda seda, et need on põrutuskindlad - ainus viis kolmeaastasest garantiist ilma jääda, on see tööriist viiekordse korrusmaja katuselt asfaldile pillata.

Metabo kinnitusel suudab 3,0 Ah puitu paika keerata 225 kruvi (8 x 80 mm), 4,0 Ah puhul on nende arvuks 299 ja 5,2 Ah suutlikuseks lubatakse koguni 394 taolist pikka kruvi - kuni teine aku laeb, saate te paika suristada ca 6,5 kruvi minutis, suitsupausi, muid töökatkestusi ja akuvahetust sisse arvestades tuleb teil aga märksa käbedamalt liigutada.

Selle artikli ilmumist toetas Mecro.

www.mecro.ee

Foto: Metabo

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus Kaido Soorsk

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785