Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: nutirakendused aitavad ehituses raha säästa

IT- ja mobiilitarkvara arendusettevõte Begin OÜ on loonud ideaalse lahenduse, kuidas vähendada tunni- ja tükitööd arvestavates firmades oluliselt tüütut paberimajandust ning teha kiireks ja läbipaistvaks töötajate igakuine tööaruande esitamine.

„Paljudes firmades märgitakse tunde ja tehtud tükitööd üles käsitsi, mis on ajakulukas ning sageli ebatäpne, sest kirjapanek käib tagantjärele ja umbes. Meie pakume kolme võimalust, kuidas tööaeg ja –maht täpselt kirja saada,“ räägib ettevõtte projektijuht Mikko Prii.

„See teeb töö lihtsamaks esiteks ülemustel ja raamatupidajatel, kes saavad automaatselt igal ajahetkel teha väljavõtte töötajate tehtud tööst ja kuu lõpuks ühe nupuvajutusega töötunnid ja tehtud ruutmeetrid kokku arvestada. Teiseks ei pea ka töölised raiskama aega töölehtede täitmisele.“

Võimalused tööaja arvestamiseks

- helistada mobiililt või lauatelefonilt tasuta lühinumbrile, mille abil positsioneeritakse töötaja asukoht kellaajaliselt;- kasutada nutitelefoni rakendust, kus on lisaks asukoha ja kellaaja registreerimisele veel teisigi funktsioone nagu digitaalne hoolduspäevik, töögraafikute loomine, tööliikide sisetamine, kulumaterjalide lisamine ja suhtlemine kontoriga;-  paigaldada sõrmejäljelugeja, mis registreerib iga objektile tuleva töötaja.

„Põhimõte on selles, et töötajad registreerivad enda objektile saabumise ning lahkumise ja tehtavad  tööliigid ehk tükitöö, nende asukoht positsioneeritakse ja seega on süsteemi kuritarvitamine välistatud.

Kogu andmevahetus toimub reaalajas ja nii omanik, projektijuht kui ka raamatupidaja omab alati ülevaadet reaalselt toimuvast. Objektide, töötajate ja tunnilehtedega seotud info on neile internetikeskkonnas lihtsasti jälgitav,“ selgitab Prii.

Asendame paberi ja pliiatsi nutitelefoniga

Prii sõnul on mobiilne süsteem viinud aruandluse ja suhtlemise näiteks ehitus- või koristustööliste ning kontori vahelist täiesti uuele tasemele. Kui varem kulus meeletu aeg töötajate  töölehtede kontrollimiseks ja palkade käsitsi arvutamiseks, on täna võimalik kõik digitaliseerida ning muuta protsessid iga ettevõtte jaoks mugavamaks, hoides kokku nii aega kui ka raha.

„Täna pakume võimalust rentida 9 euro eest kuus oma töötajatele nutitelefoni koos meie teenusega, mida saab kasutada nii Eestis kui ka väljaspool. Nutitelefon positsioneerib GPS-i järgi töötaja asukoha ning muudab tänu sellele palgaarvestuse oluliselt lihtsamaks,“ kõneleb projektijuht.

Ettevõtja eelis renditeenuse puhul on see, et ta ei pea tegema uue süsteemi juurutamiseks investeeringuid, vaid saab seadmeid ja tarkvara kasutada neid ostmata ning väga soodsa kuutasu alusel.

Prii lisab, et Beginil on lähitulevikus plaanis teenust põhjalikumaks arendada, näiteks lisada objektil fotode tegemisel võimalus nende automaatselt projekti- või objektijuhi arvutisse õigesse kausta saatmine. Samuti vestlusakende võimaldamine töötaja ja objektijuhi vahel, mis säilitaks kõik töökäsud ning lubaks juhil saata mugavalt teadaandeid kõigi töötajate telefoni korraga.

„Paber ja pliiats on ajalugu. Käes on nutitelefonide aeg,“ ütleb Mikko Prii. „Kasutame neid võimalusi enda kasuks ära!“

Selle artikli ilmumist toetasBegin OÜ

www.begin.ee

 

Kasutajate kommentaarid:

„Begini helistamise tarkvara tasus end juba kuudega: võitsime juurde klientide usaldust, koristajate töö muutus efektiivsemaks ja tunda on ka rahaline kokkuhoid. See on väga hea toetussüsteem, sest me saame kliendile kindlustundega öelda, mis kellast mis kellani koristaja kohal oli. Teisalt parandab see oluliselt ka kvaliteeti, kuna koristajad teavad, et neid jälgitakse, ja nad kasutavad rohkem ära neile antud aega. Kui ikkagi on selline koristaja, kellele oleme aastaid maksnud nelja tunni eest, aga tegelikult tuleb välja, et tööd on väga edukalt võimalik ära teha kahe või kahe poole tunniga, on see kuu lõikes väga suur kokkuhoid.“

Tondi Puhastusteenuste  juhatuse liige Aivi Koppa

„Meie peamised eesmärgid sõrmejäljelugerite tarkvara kasutuselevõtul oli töölisi distsiplineerida ja kaotada paberil tehtav tunniarvestus. Teenuse tasus end ära juba esimese paari kuuga, sest inimesed käivad rohkem tööl, tööaega kasutatakse tulemuslikumalt ära ning neil jäi ära pidev tabelitäitmine. Nüüd on asi palju selgem.“

Espak Ehitusteenuste juht Tarvo Vikat

„Varem olid meie töötajate tunnilehtedel igapäevaselt kirjas samad töötunnid, kuigi alatihti lahkuti objektilt isegi tund aega varem. Töötunde märgiti ka tagantjärgi järgmisel päeval või nädalal. Kõik töölehed olid paberkujul ning see tekitas raamatupidajale suur peavalu. Töötajad registreerivad end nüüd objektile saabumise ning lahkumise mobiiltelefoniga lühinumbrile helistades. Töötajate asukoht positsioneeritakse kõne toimumise hetkel ja seega on süsteemi kuritarvitamine välistatud. Väga mugav on, et objektide, töötajate ja tunnilehtedega seotud info on internetikeskkonnas lihtsasti kättesaadav. Poole võrra on vähenenud on paberimajandus ning töötajate igakuiseid esitatud töötunde on veerandi võrra vähem. Tahame olla ajaga kaasas käiv ettevõte ja plaanime kasutusse võtta nutitelefoni rakenduse, mis võimaldab registreerida töötunde ja lisaks annab konkreetse ülevaate tehtud töödest ja nendele kulunud ajast.“

AS Eesti Gaasi kontserni kuuluva ettevõtte EG Ehituse AS tegevjuht Elmo Vürst

 

Tööaja arvestamise rakendus
Foto: Vladimir Jelov, Begin OÜ tööajaarvestuse ekspert
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785