15. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusplatsile tuleb oskajat hooajatöölist otsida tikutulega

Suvi toob kaasa palju hooajalisi tööpakkumisi, töötukassa andmetel otsitakse enamasti abitöölisi ehitustele, kuid turu nõuetele vastava oskustöölise leidmine ei pruugi olla lihtne, kirjutab Äripäev.

Töötukassa andmel on selleks kevad-suveks pakkuda üle tuhande hooajalise töökoha väga erinevates valdkondades. Töötukassa teenusejuht Maret Pulk märkis, et töökohti lisandub seoses turismihooaja alguse, ehitus- ja remonditööde elavnemise ja töötajate puhkustega. 

Tänavu on töötukassal pakkuda rohkem hooajalist tööd puhastusteenindajatele, ettekandjatele,  abitöölistele, ehitajatele, teetöölistele, tootmistöölistele, haljastustöölistele, laotöötajatele, komplekteerijatele, turvatöötajatele, õmblejatele ja taksojuhtidele. “Kõige rohkem otsitakse sellel aastal abitöölisi ehitusele ja tänavakivide paigaldajaid,” tõi Pulk välja.

Ehitusettevõtete töölistevajadus on erinev.

­Betoonpõrandate valmistamise, äärekivide paigaldamise ja üldehitustöödega tegeleva Betooni­sepad OÜ omanik Ley Jaanberg nentis, et suveks palgatakse paar lisatöölist.

“Mõne võtame, aga mitte midagi erilist,” ütles Jaanberg. Kuna korraga kuigi palju lisatööjõudu ei vajata, otsib firma tööjõudu enamasti tutvuste kaudu. Jaanbergi sõnul ei ole neil siiani internetti otsimisel vaja läinud, aga internet ja valdkonna foorumid on tööjõu otsimisel kindlasti abiks.

Tee- ja pinnasetöid tegeva Vialine Group OÜ  omanik Vassili Bendak rääkis, et enne suve otsitakse ikka lisatööjõudu ja enamasti tehakse seda interneti kaudu.

Heast töötajast hoitakse kinni. Bendak märkis, et hooajalist tööjõudu otsides tuleb pidevalt andmeid filtreerida, kokku saada ja siis vaadata, kui asjatundlik kandideerija on. Kvalifitseeritud hooajalist tööjõudu pole tema sõnul Eestist sugugi lihtne leida.

“Inimesi on igasuguseid, aga neid, kes tegelikult oskavad midagi ja tahavad tööd teha, on vähe. Enamik pädevat tööjõudu on läinud piiri taha,” tõdes Bendak. “Eestisse on jäänud selline tööjõud, kes tegelikult tööd teha ei viitsi, aga tahab suurt palka saada.”

Ka Jaanberg kinnitas olukorra keerukust. “Ega siit väga ei leiagi, pigem tuleb välja õpetada. Kohalik tööjõud on niisugune, nagu ta on,” kommenteeris ta.

Loe pikemalt 15. mai Äripäeva paberlehe ehituse rubriigist.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785