Autor: Kadri Põlendik • 2. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökäed ehituses kallinevad. Kes peab rohkem tööd tegema?

Ehitusettevõtete juhid kinnitavad, et statistikaameti andmed 15% tööjõu kallinemisest vastavad tegelikkusele, kuid sellist kasvu sel aastal enam ei oodata.

Palgakasvu välistas ASi VMT Ehitus juht Villu Maamägi, kes leidis, et praeguseid tendentse vaadates ei hakka tunnihind sel aastal rohkem tõusma. Samas ei usu ta, et hind võiks allapoole minna, arvatavasti jääb enam-vähem samale tasemele. “Vaadates riigihanke konkursse, siis hinnad on praegu hästi alla löödud ja turul on tööd vähe. Ka Soome turul tundub, et ehitussektor jaheneb,” sõnas Maamägi.

Palk tõuseb parema tööga. Raplamaa ettevõtte Vesiroos OÜ juht Riho Pihlapuu ütles, et neil jääb talvel tööliste tunnihind vahemikku 3–7 eurot, kuid seda, mis suvel juhtub, ei tea tema sõnul keegi. Soomes on hind kõrgem, makstakse vähemalt 10 eurot tunnis. Seda, kas ka Eestis võiks hind nii kõrgele tõusta, Pihlapuu öelda ei osanud.

“Kui ma ütlen, et tunnihind võiks olla 8 eurot, siis see ei tähendada, et kui ta enne pani näiteks 50 kivi ja sai 6 eurot (tunnis – toim), siis nüüd ta paneb ikka 50 kivi, aga saab 8 eurot. Nüüd peab ta panema 65 kivi ja alles siis saab 8 eurot,” rääkis Pihlapuu.

Ta selgitas, et efektiivsuse tõstmine ja tunnitasu peaksid olema korrelatsioonis. “See on see, millega kõik ehitajad võitlevad – kuidas me tõstame oma efektiivsust nii, et enne ehitama hakkamist oleks tehtud nii palju eeltööd, et ei pea töömehega koos selle tunnihinde juures hakkama rehkendama, kuidas kive laduda,” lausus Pihlapuu.

Loe pikemalt Äripäeva 2. mai paberlehest. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785