Autor: Ave Lepik • 3. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaalastest kinnisvaraomanikud võtavad Eesti turult kasumit

Pindi Kinnisvara analüütiku Siim Simsoni sõnul on kinnisvara madalaima hinnaga soetanud välismaalased oma siinsetest investeeringutest väljumas, rahuldudes 30- kuni 40protsendise kasuga.

Simson rääkis, et kogutehingute hulgas on ülekaalus korteritehingud. Pindi andmeil on tänavu esimese kolme kuuga on Tallinnas soetanud kinnisvara 317 välismaalast, samas oli välismaa müüjaid samal perioodil 383. 

Tallinna populaarseim piirkond on aga ka analüütikule üllatuslikult Lasnamäe. „144 tehingut - 37 protsenti üldarvust - on tehtud Lasnamäel, enamjaolt korteritega. Äkki on selle taga madal hind?“ arvas Simson. Järgmised populaarsed piirkonnad on kesklinn ja Põhja-Tallinn.

Rahvuse järgi analüüsi tehtud ei ole, ent Simsoni hinnangul on ostjad enamasti venelased ja soomlased. „Ostja on pigem idanaaber, müüja soomlane ja itaallane. Viimane müüb pigem vanalinna korterit ja eksklusiivsemat pinda,“ selgitas Simson. Müügi põhjusteks peab Simson ebakindlust nende endi kodumaa majanduskeskkonda.

Simson rääkis, et nii nagu finantsturgudel, käib ka kinnisvaraturul väiksemat sorti kasumivõtmine. „Paljud välismaalased ei võta väga pikki positsioone, tänased müüjad sisenesid turule mõni aasta tagasi, kui kinnisvarahinnad täiesti põhjas olid,“ lausus Simson.

Tema hinnangul ei ole tegu vaid Tallinna trendiga - ka mujal Eestis on märgid sarnased: esimeses kvartalis oli terves Eestis välismaa müüjaid 1005, ostjaid aga 949.

Välismaalane investeerib Simsoni sõnul kõige tõenäolisemalt viieks aastaks ning eeldab 30-40protsendilist kasu. „Kui turu põhjas osteti kolm-neli korterit korraga, siis praegu on turg kosunud ja varsti hüpataksegi sellest projektist välja, ootused ja lootused täidetud,“ rääkis Simson. Tema sõnul hindab välisinvestor kasumlikuks üle 20protsendilist tootlikkust, vastasel juhul kuulutab ta pigem projekti läbikukkunuks. 

2012. aasta esimeses kvartalis ostis Tallinnas kinnisvara 369 välismaalast ning müüs 308.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785