7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilne revolutsioon ehitus-juhtimises hoiab kokku aega ja raha

Ehitusettevõtted on hädas tunnilehtede ebatäpsete töötundidega. Paberitelt väljaloetud töötundide arv erineb sageli tegelikkusest. Lahenduseks oleks tööaja arvestuse kaasajastamine, leiab EG Ehituse AS tegevjuht Elmo Vürst.

Paljudes firmades laekuvad tänaseni töötajatelt käsitsi täidetud paberkandjal töö- ja tunnilehed. Igakuiselt ühed ja samad töötunnid jätavad mulje, justkui saabuksid ja lahkuksid töötajad alati ühel kellaajal, kuigi tegelikult see nii ei ole.  Sellise olukorraga on silmitsi ka ehitusettevõtte  AS Eesti Gaasi kontserni kuuluva ettevõtte EG Ehituse AS tegevjuht Elmo Vürst.

Objektidelt lahkutakse tund aega varem

Vürsti hinnangul olid ka nende töötajate tunnilehtedel igapäevaselt kirjas samad töötunnid. Kuid teada oli, et alatihti lahkuti objektilt isegi tund aega varem. „Kirja panid aga kõik täistööpäeva. Töötunde märgiti ka tagantjärgi järgmisel päeval või nädalal. Kõik töölehed olid paberkujul ning see tekitas peavalu eriti raamatupidajale,“ kirjeldab Vürst kunagist olukorda ajakirjale Ehitaja.

„Suur Vend“ aitab

Vürsti sõnul otsiti lahendust pikalt ning lahendus leiti uudse mobiiliga tööle registreerimisega. „Töötajad registreerivad objektile saabumise ning lahkumise mobiiltelefoniga lühinumbrile helistades. Töötajate asukoht positsioneeritakse kõne toimumise hetkel ja seega on süsteemi kuritarvitamine välistatud. Nüüdsest ei esita töötajad töötunde hiljem tagantjärgi ning tean täpselt, kus tööpäeva lõppedes tegelikult viibitakse,“ on Vürst rahul.

Vürst kirjeldab, et kogu andmevahetus toimub reaalajas ja seega omavad nad projektijuhtidega alati ülevaadet reaalselt toimuvast. Objektide, töötajate ja tunnilehtedega seotud info on neile internetikeskkonnas lihtsasti jälgitav.

Tulemused ei lasknud kaua oodata

Vürsti hinnangul on vähenenud paberimajandus pea poole võrra ning töötajate igakuiseid esitatud töötunde on veerandi võrra vähem.

„Tahame olla ajaga kaasas käiv ettevõte ja plaanime kasutusse võtta nutitelefoni rakenduse, mis võimaldab registreerida töötunde ja lisaks annab konkreetse ülevaate tehtud töödest ja nendele kulunud ajast,“ kirjeldab Vürst tulevikuplaane.

Paberimajandusest digitaalse arvestuseni

Eesits tegutseva mobiilse ehitusjuhtimise tarkvara arendusega tegeleva ettevõtte Begin OÜ tegevjuht Mikko Prii sõnul toetab mobiilne süsteem ebaefektiivse ehitustööliste ja kontori vahelist käsitsi peetavat aruandlust.

Prii sõnul on Eestis üllatavalt palju ettevõtteid, kes kulutavad oma väärtuslikku aega just töölehtede kontrollimiseks ja palkade käsitsi arvutamiseks.

“Oleme kohanud ettevõtteid kellel on tööle võetud mitu palgaarvestajat, kes kontrollivad just ehitustööliste esitatud töölehti ja arvutavad palganumbrid,” kirjeldab Prii oma kogemust.

Õpime naabritelt

Prii sõnul sai Eesti mobiilse ehitusjuhtimise rakenduse areng alguse naabermaade kogemustest. “Käisime Soomes ja nägime, kuidas enamus ettevõtteid kasutas töölehtede ja tunnilehtede täitmiseks digitaalseid süsteeme. See tõi selgelt esile, et kaasaegse tööaja arvestuse eesmärk ei ole ehitustööliste elu raskemaks muuta, vaid lihtsustada kogu protsessi mis hõlmab töölist, aruandlust, kontorit ja lõpetuseks palka,” toob Prii välja.

Prii sõnul annab nutitelefonide kiire areng ning madal hind igale ettevõttele võimaluse muuta protsesse kiiremaks.

“Paljuräägitud ja kiidetud Soomlaste efektiivsuse võrreldes Eestlastega mängib kindlasti olulist rolli tarkvara kasulikkus, mida sealsed ettevõtted oskavad oma kasuks pöörata,” märgib Prii. Üks koht, kust aega juurde võita ning efektiivsust tõsta, on mõelda tarkvaraliste lahenduste rakendamisele ning nende arendamisele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785