29. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Real Estate'ist lahkuv Saa tõi ettevõtte kinnisvaraturu koomast kasumisse

Kolm aastat tagasi põhjakukkunud kinnisvaraturu olukorras asus Arco Real Estate’i juhtima Mart Saa, kelle ülesandeks oli vältida ettevõtte kahjumit ning jõuda kasumisse.

„Kolm aastat tagasi, kui asusin Arco Vara teenindusdivisjoni juhtima, oli kinnisvaraturg koomas. Tehingute arv ja kinnisvaraturu käive ei kukkunud mitte protsentides, vaid lausa 3-4 korda,“ meenutab Mart Saa. „Olukorrast tulid välja ainult need, kes oskasid näha võimalusi seal, kus teised kohvreid pakkisid."

2009. aastaks kinnisvarakriisi põhja kukkunud Tallinna elamispinnaturul on tehingute arv 2012. aastaks kasvanud 48%, keskmine hind 27% ja tehingute käive 81%.

2007. aastal hakkasid tippu näinud elamispindade hinnad langema. See tekitas olukorra, kus koduotsijad lükkasid ostuotsust üha edasi, sest järgmisel päeval oli võimalik sama vara juba odavamalt soetada. Nii kaasnes hinnalangusega pea kolmekordne tehingute arvu langus.

„Tehingute arvu kadumine jättis maaklerid tööta, hindajad hindamisteta,“ kommenteerib Saa aega, mil ta Arco Vara teenindusdivisjoni juhtima asus. „Oli väga keeruline, aga nagu näha, siis on siiski võimalik kinnisvarabüroo sellisest olukorrast kasumisse tuua. Sellega sai omanike püstitatud oluline ülesanne täidetud ja Arco Vara teenindusdivisjon 2011. aastaks kasumisse toodud.“Tänane elamispinnaturg on positiivne. Võrreldes kriisi põhjaga on tehingute arv taastunud tasemele, kus lähedal see jätkusuutlikult võiks püsida. 2012. aastal tehti Tallinnas 7042 korteritehingut. Elamispindade hinnad on samuti vaikselt tõusmas. Stabiilne ja madal hinnatõus on tegur, mis ei pärsi koduotsijate ostuvõimet ja takistab tehingute asjatult edasi lükkamist. Tallinna keskmine korteritehingu ruutmeetrihind oli 2012. aastal 1103 eurot/m².Tuleviku osas on Saa ettevaatlik, kuid märgib, et turg näitab stabiilsuse märke. „See, kuhu Eesti kinnisvaraturg on jõudnud, on täiesti uus olukord ning uus turg, kus vanad tõusuajaeelsed võtted enam ei toimi,“ märgib Saa ehitusuudistele. „Hinnad on pöördunud taas üles, laenud on soodsad ning ostuhuvi on aktiivne. Usun, et kinnisvaraturg võib sel aastal tõusta 10–15%.“

Saa peab siiski atraktiivsemaks uusarendusi. „Mägedeoptimist (Mustame, Lasnamäe, Õismäe – toim.) ma ei ole. Pakkumisi on küll palju, aga tegemist on klassikalise kinnisvaraga. Kliente huvitavad pigem uued ja atraktiivsemad kohad,“ toob Saa välja.

„Kui arendusest rääkida, siis ehitushinna tõusuga peab tõusma ka lõpphind, sest muidu pole uutel arendustel mõtet,“ märgib Saa.

Jaanuari lõpust lahkub Saa Arco Real Estate juhatusest. Tema ülesanded võtab üle senine Tallinna elamispindade osakonna juht Maia Daljajev. Arco Real Estate AS kuulub 1992. aastal Eestis asutatud Arco Vara gruppi, mille tegevus hõlmab kinnisvara vahendust, arendust ja ehitust.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785