Autor: Marta Jaakson • 16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerijad: tööd kõigile ei jagu

Paar viimast aastat ehitussektorit turgutanud riiklik CO2 kvoodi raha on selleks korraks otsas. Nüüd, kui riiklik tugi on kadunud, mõjutab see ka ehitusmahtusid.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane tunnistas juba eelmisel suvel, et 2013. aastalt pole midagi head oodata, sest kvoodiraha kadudes kukuvad ehituse ning ehitusmaterjalide müügimahud. Lahendusena pakkus ta välja ekspordile keskendumise.

Sweco Projekti juhatuse liige Henri Toom seletas, et Eestis on turg killustunud ning valitseb madalaima hinnaga projekteerimine. “Endiselt on probleem kasumlikkuse saavutamine ja selle hoidmine,” märkis Toom, kes nentis, et mõnes valdkonnas on tööd tõesti vähemaks jäänud, kuid nad üritavad hoida nõudlusele vastavat pakkumist ja käsil töödega käivet.

ASi Entec Eesti juhatuse liikme Andres Piirsalu hinnangul sõltub projekteerijate turuseis teenuse pro?ilist. “Üldine käivete ja tellimuste tase on mingil määral stabiliseerunud ning selgelt buumieelsel tasemel,” ütles ta ja nentis, et tööde hind on jätkuvalt madalal, konkurents aga terav.

Amhold ASi tegevdirektori Arvu Mägi sõnul on Eestis viimastel kuudel avaliku sektori hangete maht projekteerimises kahanenud, ent erasektori tellimused kasvanud.

Loe pikemalt 16. veebruari Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785