Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööjõud majanduskasvu pidur?

Eesti majanduskasvu piduriks võib pidada vähese ettevõtlikkuse, väliskeskkonna või innovaatilisuse asemel hinnata hoopis eestlast, kirjutab tänane Äripäev oma juhtkirjas.

Eesti majanduses kehtib paradoks, kus suhteliselt kõrge töötuse määra (ligi 10%) juures valitseb samal ajal eelkõige oskustööjõu puudus.

Nõutult käsi laiutama paneb aga tõik, et kuigi võimalikud lahendused on korduvalt välja pakutud, ei ole ühtegi neist seatud järgnevate aastate prioriteediks.

Probleemi põhjusi on mitu. Üks kesksemaid on haridus. Aastaid on viidatud, et hinnanguliselt 10–12 protsenti noortest (sarnane töötuse kriitilise piiriga) piirdub põhiharidusega või ei saa sedagi. Kusjuures põhikoolist väljalangejate hulgas on poisse üle 70 protsendi. Spiraalina kasvav probleem saab ilmekaks ülikoolis, kuhu laias laastus pääseb üks kolmandik poisse ja kaks kolmandikku tüdrukuid.

Selles kontekstis jutt töötute ümberõppest või ümberkvali?tseerimisest meenutab digiajastu võimaluste tutvustamist elektrita keskkonnas. Kahtlemata tuleb töötutele tagada head ümberõppe võimalused, kuid samal ajal on töötuse ja tööjõupuuduse juured märksa sügavamal. Ja mis kõige kurjakuulutavam – nad on hakanud puituma.

Missugused on võimalikud väljavaated ehitussektori tööjõu turul räägib Tallinna Tehnikaülikooli professor Rainer Kattel, kes on tegelenud tööjõuküsimustega ning olnud osaline mitmete Euroopa riikide teadus-, poliitika- ja rahastamisuuringute sh, sealhulgas Innovatsioonipoliitika komisjoni juht, 6. detsembril ehitusuudised.ee ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu koostöökonverentsil.

Konverentsi kohta leiad täpsemat infot SIIT

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785