23. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigieelarve: Riigi Kinnisvara investeeringute maht kasvab 8,6 miljonit

Jürgen Ligi pidas kõne riigieelarve I lugemisel. Plaanitakse vähendada tööjõumakse ja välisabi, kuid suurendada riigipoolseid investeeringuid.

„Alla poole investeeringutest tehakse välistoetustest. Riigieelarveliste ja Riigi Kinnisvara ASi investeeringute maht kasvab 44 miljoni euro võrra eurot ning moodustab üle veerandi valitsussektori investeeringute mahust. Suuremad objektid on seotud teehoiu, vee-ja jäätmemajanduse ning haiglavõrgu ja hoolekande infrastruktuuriga, kuhu suunatakse vastavalt 195,6 miljonit, 161,9 miljonit ja 46 miljonit eurot,“ tõi Ligi valja.

Eelmisel aastal oli RKASe investeeringute maht 28,6 miljonit eurot ning järgmisele aastale plaanitakse 37,2 miljonit. CO2 kvoodimüügi tulud aga kahanevad 144,1 miljoni euro võrra 213,4-lt miljonilt 69,3 miljoni euroni.

„Riigi maksupoliitikat pole kavas muuta ning jätkuvalt on eesmärk vähendada tööjõuga seotud makse. Euroopa Komisjon, OECD ja teised eksperdid on meile toeks seisukohas , et maksudest on majandust enim takistavad kapitali ja töö maksud. Järgmisel aastal väheneb töötuskindlustusmakse, mille tulemusel jääb rohkem raha kätte nii töövõtjal kui tööandjal,“ rääkis minister.

Tulusid ning kulusid tutvustades tõi Ligi välja, et riigieelarve tulud suurenevad 163,1 miljoni euro ehk 2,2 protsendi võrra 7,5 miljardi ning 2013. aasta kulud suurenevad 1,1 protsenti 7,7 miljardi euroni.

„Üldine tulude kasv ei ole suur, kuid olulised on sisemised muutused. Nimelt liigub tulude osakaal maksuliste tulude kasuks ning väheneb seega riigi sõltuvust toetustest. Peamiselt vähenevad välistoetused seoses Euroopa Liidu finantsperspektiivi vahetumisega. Kulusid planeerides ei ole meil vaja enam otseselt kärpida, kuid vajadus lisanduvaid soove ohjeldada ei kao kunagi,“ märkis Ligi.

Ministri sõnul on endiselt jõus Eesti Rahva muuseumi ehitus. Hoone rajamist rahastatakse Kultuurkapitali sihtotstarbelistest toetusest ja RKASi oma- ning laenuvahenditest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785