22. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitushinnad III kvartalis tõusid

Ehitushinnaindeksi muutus oli tänavu kolmandas kvartalis võrreldes teise kvartaliga 1,3% ja võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 5,0%.

Kvartalimuutust mõjutas enim tööjõu kallinemine, aastamuutust materjalide hinnatõus, teatas statistikaamet. 

Tänavu II kvartaliga võrreldes mõjutas indeksit enim kulutuste tõus tööjõule 4,4% (eelmise kvartali 1,1%-lise tõusu asemel). Materjalide hinnad jäid praktiliselt samale tasemele, kulutused ehitusmasinatele tõusid 1,4%.

Eelmise aasta III kvartaliga võrreldes kallinesid materjalid 3,6%, tööjõud 8,0% ja masinate kasutamine 6,7%. Materjalide hinnatõus andis indeksi kogutõusust ligi poole ja kulutused tööjõule 44%.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli tänavu III kvartalis võrreldes II kvartaliga 1,3% ja võrreldes 2011. aasta III kvartaliga 5,7%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ameti-hooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otse-kulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785